Hyppy farmaseutin saappaisiin

Kuka? Petrus Miettinen
Mitä? Oppilas
Missä? Kangasalan apteekissa

”Opiskelen Helsingissä farmasiaa ja toinen vuosi on nyt lopuillaan. Parhaillaan on menossa viimeinen viikko ensimmäisestä harjoittelujaksostani. Sen jälkeen jään apteekille kesätöihin.”

TET-harjoittelu

”Olin yläasteella TET-harjoittelussa (työelämään tutustuminen) Sahalahden apteekissa ja tykkäsin siitä todella paljon. Vaikka olin vain viikon, sain tehdä oikeita töitä, kuten purkaa tavaroita. Samalla sain todellisen kosketuksen apteekkityöhön. Lääkkeet ja niiden vaikutustavat kiinnostavat muutekin, joten päädyin opiskelemaan farmasiaa.”

Teoriaa ja käytäntöä

”Meillä oli ensimmäisenä opiskeluvuonna esimerkiksi kemiaa, biologiaa, tilastotiedettä ja fysiikkaa. Lisäksi harjoittelun lähestyessä oli valmistavia kursseja, kuten systemaattista farmakologiaa ja tilanneharjoituksia. Harjoittelimme asiakastilanteita ja lääkeneuvontaa.
Osa kursseista ei ole välttämättömiä jokapäiväisen apteekkityön kannalta, mutta ne ovat kuitenkin hyvää taustatietoa farmaseutille. Onneksi on myös hyvin käytännönläheisiä kursseja. On kuitenkin niin, että opiskelijalla, joka ei ole ollut ikinä apteekissa töissä, menee oppilasaikana varmasti viikkoja ennen kuin pääsee kaikkeen sisälle.
Oppilasaikana on tavoitteena oppia perusasiat itsehoidosta ja reseptin toimituksesta. Samalla oppii yhdistämään jo opittuja asioita toisiinsa, kuten lääkeaineet lääkevalmisteisiin. Aluksi tuntui, että miten pystyn hallitsemaan kaiken, mutta kun toistoa tulee tarpeeksi, se auttaa.”

Tuki

”On tärkeää, että voi kysyä neuvoja. Aluksi kysymyksiä tuli paljonkin jopa ihan perusasioissa. On tärkeää, että työkaverit osaavat antaa oppilaalle myös rakentavaa palautetta, josta oppii.
Täällä apteekin proviisori on vastannut harjoittelusta ja lisäksi vastuufarmaseutti on käynyt kanssani läpi harjoitteluun kuuluvia tehtäviä ja itsehoitotuotteita. Häneltä kysyn usein myös apua, mutta tietenkin myös muilta vapaana olevilta.”

Farmaseutin saappaisiin

”Vei aikansa kun hyppäsin teknisen roolista farmaseutin saappaisiin. Aluksi meinasin helposti mennä tuttuihin hommiin kassalle. Pohdin, että pitääkö minun todella mennä nyt tuonne reseptitiskiin. Oli aika jännä paikka.
Reseptinkirjoituksessa menee ensin aikaa teknisen tiedon omaksumiseen, ohjelman opetteluun ja kuinka saat sieltä ylipäätään oikean lääkkeen. Ajan myötä, kun tekninen puoli alkaa olla hanskassa, voi keskittyä enemmän asiakkaiden kanssa keskustelemiseen.
Yleensä löydän helposti kaiken oleellisen tiedon, jota asiakas tarvitsee, mutta joskus tulee niin kinkkisiä kysymyksiä, että pitää miettiä vähän pidempään. Varmistan mielelläni kokeneemmilta ennemmin kuin teen itse väärin.”

Asiakas bongaa

”Kyllä asiakkaat ovat huomanneet, että minulla on oppilas-kyltti. Itsehoidossa joku asiakas on joskus halunnut oikean ammattilaisen palvelemaan häntä. Toimin kuitenkin niin, että kerron sen mitä osaan ja jos en jotain osaa, kysyn, eli en lähde arpomaan.”

Suosittelu

”Itsehoidossa työskennellessäni suosittelu on mennyt hiljalleen parempaan suuntaan. Vuodenajasta johtuen allergia on esimerkiksi tullut jo tutuksi ja on helppoa. Pidän itsehoidossa työskentelystä, koska siinä saa keksiä ratkaisuja asiakkaan ongelmiin. Välillä saan kokeneemmilta hyviä niksejä, joita ei ole tullut koulussakaan vastaan.”

Tulevaisuus

”Valmistun vuoden päästä ja sen jälkeen toivon löytäväni sopivan työpaikan joltain farmasian alan sektorilta ja teen jonkin aikaa töitä. Samalla pohdin, jos vielä jatkaisin jotenkin opintojakin.”

Lähde: Meidän APTEEKKI -lehti

Apteekkihaku

Löydä lähin Apteekkisi

Lääkehaku

Hinnat, saatavuus ja korvaukset

Terveyskirjasto

Luotettavaa tietoa terveydestä