Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 24.11.2016
Riskit kuitenkin pienenevät, kun tyydyttyneitä rasvoja korvaa terveellisimmillä rasvoilla ja mm. täysjyväviljalla.
Tyydyttyneitä rasvoja paljon syövät sairastuvat sepelvaltimotautiin selvästi muita todennäköisemmin, tuore tutkimus vahvistaa.
Harvardin yliopiston tutkijoiden havainnot ovat erittäin vakuuttavia ja perustuvat pitkään ja huolellisesti kerättyyn aineistoon, joka kattaa 73 000 naisen ja 43 000 miehen terveystiedot. Tutkimuksessa tarkasteltiin neljän keskeisen tyydyttyneen rasvan vaikutuksia yhdessä ja erikseen 24–28 vuoden seurannassa.
Tulosten perusteella eniten tyydyttyneitä rasvoja syövät sairastuivat sepelvaltimotautiin selvästi todennäköisemmin kuin vähiten niitä syövät. Tämä yhteys koski kaikkia tarkasteltua neljää rasvahappoa eli lauriinihappoa, myristiinihappoa, palmitiinihappoa ja steariinihappoa.
Osallistujat saivat tyydyttyneistä rasvoista keskimäärin 9–11 prosenttia päivittäisestä energiantarpeestaan, mutta vaihtamalla tästä vain yhden prosenttiyksikön verran monityydyttymättömiin rasvoihin, täysjyvätuotteisiin tai kasviproteiineihin, sepelvaltimotaudin riski pieneni 6–8 prosenttia. Suurin muutos havaittiin, kun vähennys painottui palmitiinihappoon.
Tulokset ovat painava lisätodiste tyydyttyneitä rasvoja paljon sisältävän ruokavaltion epäterveellisyydestä, mutta moni asia on silti edelleen selvittämättä. On muun muassa epäselvää johtuvatko tulokset siitä, että tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä, vai siitä, että monityydyttymättömät rasvat ja kuidut ovat terveellisiä.
Oli mekanismi lopulta mikä tahansa nykytiedon valossa sydänriskit pienenevät, kun tyydyttyneiden rasvojen määrää vähentää ja tilalle ottaa terveellisiä kasvi- tai kalarasvoja ja täysjyväviljoja.
Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.
UUTISPALVELU DUODECIM