‹ Takaisin

  |  31.10.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Täysjyväviljasta apua verenpaineeseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan täysjyväviljat ehkäisevät verenpaineen kohoamista. Suotuisat vaikutukset ilmenevät kaikenikäisillä, mutta ovat suurimmat iäkkäillä ja ylipainoisilla.

,

Täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon saattaa ehkäistä verenpaineen kohoamista, tuore tutkimus osoittaa. Täysjyväviljojen terveyshyödyt on tiedetty pitkään, mutta kiinalaistutkijoiden tulokset lisäävät näyttöä entisestään.

Tulokset julkaistiin European Journal of Nutritionissa ja niiden perusteella paljon täysjyväviljoja syövät säästyivät verenpaineen kohoamiselta 65 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät niitä vain harvoin. Tämä havaittiin seitsemän vuoden seurannassa.

Yhteydet nähtiin osallistujilla, jotka söivät paljon täysjyvävehnää, -maissia tai -hirssiä. Suotuisat vaikutukset koskivat kaikenikäisiä, mutta olivat suurimmat iäkkäillä ja ylipainoisilla.

Täysjyväviljatuotteiden käyttö on aiemmin yhdistetty muun muassa pienempään sydän- ja verisuonisairauksien, paksu- ja peräsuolisyövän, tyypin 2 diabeteksen sekä ennenaikaisen kuoleman riskiin.