Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 23.05.2016
Ruskettuminen, rentoutuminen ja auringon ottaminen ovat monille tärkeämpiä kuin mahdollinen terveyshaitta. Erityisen välinpitämättömiä riskejä kohtaan ovat nuoret.
Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksessa paljastui, että asenteet aurinkoa kohtaan muuttuvat hitaasti: ihmiset kyllä tietävät, että UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mutta tieto ei muuta käyttäytymistä.
Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa. Erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua. Vanhemmat ikäluokat havittelevat auringosta D-vitamiinia ja etenkin korkeasti koulutetut hakevat auringon paisteesta rentoutusta.
Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä. Vuonna 2014 sairastui noin 700 miestä ja noin 670 naista melanoomaan.
Melanooman tärkein riski on UV-säteily, ja riittävällä suojautumisella voitaisiin ehkäistä 90 prosenttia melanoomatapauksista.
Perinnöllisyys vaikuttaa myös: herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua kuin tummempi-ihoisella. Myös muiden ihosyöpien määrät kasvavat nopeasti.
Lasten ja nuorten suojautuminen on erityisen tärkeää. Nuorena oleskellaan usein enemmän ulkona kuin vanhempana, jolloin säteilylle altistuu pitkiä aikoja. Kun syövän kehittyminen kestää usein vuosikymmeniä, mitä varhemmin elämässä iho on saanut liikaa aurinkoa, sitä pidempään syövällä on aikaa kehittyä.
– Ulkotyöt ovat erityinen riski, koska niissä oleskellaan ulkona helposti koko päivä, kertoo Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.
Ollila toivoo, että työnantajat perehdyttäisivät ulkona työtä tekevät nuoret kesätyöntekijänsä hyvään aurinkosuojautumiseen.
Petollisin sää onkin ehkä silloin kun aurinko paistaa, mutta ei ole kovin kuuma. UV-säteilyn voimakkuutta ei nimittäin voi aistia lämpönä. Lisäksi heti talven jälkeen iho on tottumaton säteilyyn ja palaa helposti.
Syöpäjärjestöt on tehnyt työnantajille perehdytyspaketin, jossa on keskeiset asiat UV-säteilyltä suojautumisesta. Perehdytyspaketin voi tilata sähköpostitse Syöpäjärjestöistä.
Ilmatieteen laitos muistuttaa, että auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi ylittää arvon 3. UV-indeksin arvo 3 ylittyy kauniina kesäpäivänä Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun klo 10 – 17 välisenä aikana.
Jos UV-indeksi on yli 6, on säteily voimakasta. Suomessa UV-indeksi on korkeimmillaan 7. Kun UV-indeksi on vähintään 6, se on nähtävissä Ilmatieteen muiden varoitusten yhteydessä varoituskartalla sekä paikkakuntakohtaisten varoitusten yhteydessä. UV-indeksin voi tilata myös kännykkään ja maailmanlaajuinen ennuste löytyy Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.
UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. UV-indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. UV-indeksi vaihtelee maapallolla välillä 0−20. Tropiikissa UV-indeksi pysyy yli kymmenessä läpi vuoden, mikä tarkoittaa, että UV-säteily on äärimmäisen voimakasta ja suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.
– Kannattaa muistaa, että myös Välimeren alueella, jossa suomalaiset paljon viettävät lomiaan, UV-säteily on kesäaikaan voimakasta ja auringolta tulisi muistaa suojautua hyvin, tutkija Anu Heikkilä toteaa.
TIINA KUOSA