‹ Takaisin

  |  02.09.2024   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Suoliston mikrobit yhteydessä luunmurtumiin

Tuoreen tutkimuksen mukaan suoliston mikrobien monimuotoisuus ja terve koostumus ovat yhteydessä pienempään luunmurtumariskiin.

,

Jo aiemmin on tiedetty, että suoliston mikrobit vaikuttavat luiden tiheyteen ja laatuun. THL:n tuoreessa tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että suoliston mikrobien koostumus on suorassa yhteydessä syntyviin luunmurtumiin – myös heikentyneen luun myötävaikuttamiin murtumiin, kuten lonkkamurtumiin.

Tutkimuksessa suoliston mikrobien suurempi monimuotoisuus ja ravintokuiduista terveellisiä lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavat mikrobit olivat yhteydessä pienempään luunmurtumariskiin. Vastaavasti haitalliset, tulehduksiin liittyvät mikrobit, kuten kolibakteerit olivat yhteydessä suurempaan luunmurtumariskiin.

Samat tulokset saatiin kaikille luunmurtumille. Tulokset olivat riippumattomia useista muista luunmurtumiin liittyvistä tekijöistä. Löydökset olivat voimakkaammat naisilla kuin miehillä.

- Terveellinen ruokavalio ja erityisesti kuidut vaikuttavat positiivisesti suoliston mikrobeihin. Terveellisellä ruokavaliolla ja muutoinkin terveellisillä elintavoilla voi pyrkiä vähentämään riskiä saada luunmurtumia, toteaa tutkimuksen päätutkija THL:ssä, dosentti Aki Havulinna.

Joka toinen nainen ja joka neljäs mies saa elämänsä aikana osteoporoosin eli luiden haurauden aiheuttaman murtuman. Erityisesti lonkkamurtuma on vakava iäkkäiden kaatumisvamma. Se johtaa usein liikunta- ja toimintakyvyn heikentymiseen. Lisäksi lonkkamurtumapotilaiden kuolleisuus on suuri. Yhteiskunnan kannalta lonkkamurtumat ovat merkityksellisimpiä avuntarpeeseen ja pitkäaikaishoitoon johtavia sairauksia.

Tutkimus perustuu THL:n FINRISKI 2002 -aineistoon. Tutkijat määrittivät 7 000:lta 25–74-vuotiaalta osallistujalta suoliston mikrobiomin. 18 vuoden seurannan aikana heistä 1092:lle tuli ainakin yksi luunmurtuma.