‹ Takaisin

  |  15.10.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Positiiviset lapsuuden kokemukset suojaavat aikuisiän mielenterveysongelmilta

Lämpimät perhesuhteet ja hyvät lapsuuden kokemukset voivat pienentää mielenterveysongelmien riskiä. Kokemusten vaikutus nähdään myös henkilöillä, joiden lapsuudessa on ollut lisäksi vaikeuksia ja kaltoinkohtelua.

,

Lämpimät perhesuhteet ja hyvät lapsuuden kokemukset voivat pienentää mielenterveysongelmien riskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Positiivisten kokemusten vaikutus nähdään myös henkilöillä, joiden lapsuudessa on ollut lisäksi vaikeuksia ja kaltoinkohtelua.

Lähes 6 200 yhdysvaltalaisaikuisen kyselyyn perustuvat tulokset osoittivat masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien olevan 50–70 prosenttia harvinaisempia aikuisilla, joiden lapsuus oli ollut monin tavoin turvallinen ja lämmin. He kokivat saavansa enemmän tukea ja hyväksyntää myös aikuisena, tutkijat havaitsivat.

Positiivisina kokemuksina ja piirteinä pidettiin muun muassa hyviä keskusteluyhteyksiä perheen sisällä, luottamuksellista ja tukevaa ilmapiiriä kotona, hyviä ystävyyssuhteita ja positiivisia koulukokemuksia.

Hyvät lapsuuden kokemukset pienensivät mielenterveysongelmien riskiä myös osallistujilla, joiden lapsuudessa oli ollut myös henkistä tai fyysistä kaltoinkohtelua, hyväksikäyttöä tai vanhempien päihdeongelmia.

Yhdysvaltalaisten havainnot osoittavat lapsuuden positiivisten kokemusten ja turvallisen kasvuympäristön voivan vaikuttaa mielenterveyteen halki elämän. Havainnot viittaavat myös siihen, että positiivisten kokemusten tarjoaminen ja niiden edellytysten parantaminen voisivat ehkäistä myös riskioloissa kasvavien mielenterveysongelmia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.