‹ Takaisin

Lääketietoa  |  24.11.2022   |  Erja Elo   |  Ingimage

Pitkä sähkökatko voi haitata lääkkeiden kylmäsäilytystä

Talven mahdolliset sähkökatkokset eivät vaadi erityistä varautumista lääkkeiden käytössä. Poikkeuksena ovat kylmäsäilytettävät lääkkeet pitkissä sähkökatkoksissa.

,

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa lääkkeiden käyttäjiä varautumisesta mahdollisiin sähkönjakelun keskeytyksiin.

Lääkkeiden käyttäjien tulisi uusia reseptinsä ajoissa ja varmistaa, että heillä on kotonaan muutaman päivän käyttöä vastaava määrä tarvitsemiaan lääkkeitä.

Yleensä lääkkeet säilytetään huoneenlämmössä, mutta esimerkiksi insuliinivalmisteet vaativat säilytyksen jääkaapissa. Säilytysohjeet löytyvät lääkepakkauksesta.

Lyhyet ajat normaalia korkeammassa lämpötilassa eivät yleensä haittaa lääkkeen säilyvyyttä. Sähkökatkon aikana jääkaappia ei kannata availla turhaan, jotta lämpötila pysyy tasaisena.

Jos sähkökatko jatkuu pidempään ja jääkaapin lämpötila nousee, lääkkeet voi pakata esimerkiksi kylmäpussiin tai kylmälaukkuun. On kuitenkin huolehdittava, että ne eivät pääse jäätymään.

Lääkkeen tiedot ja muut ohjeet kannattaa tarkistaa etukäteen lääkepakkauksesta löytyvästä pakkausselosteesta tai kysymällä neuvoa apteekista. Fimean lääkehaku sisältää tiedot kaikista Suomessa myyntiluvallisista lääkevalmisteista ja niiden pakkausselosteista. 

Haavanhoitotuotteita ja paristoja kotiin

Fimea kehottaa varaamaan kotiin myös esimerkiksi haavanhoitotuotteita sekä paristoja sähkökäyttöisiin terveydenseurannan laitteisiin, kuten verenpainemittariin.

Kotona voi olla myös sähkökäyttöisiä lääkinnällisiä laitteita. Etukäteen kannattaa selvittää, sisältävätkö laitteet akun ja pitämään ne ladattuina. Laitteen käyttöohjeisiin tulee tutustua huolellisesti ja harjoitella laitteen oikeaa toimintaa häiriötilanteessa.

Tarkempia ohjeita lääkinnällisen laitteen käytöstä sähkökatkojen aikana voi kysyä laitteen luovuttajalta, joka yleensä on sosiaali- tai terveydenhuollon yksikkö.

Fimea muistuttaa, että laitetta ei saa kytkeä sellaisiin sähkölaitteisiin, joita laitteen valmistaja ei ole sallinut. Tämä on huomioitava esimerkiksi ulkoisten varavirtalähteiden käytössä.