‹ Takaisin

  |  24.03.2015

Onko se keuhkokuumetta?

Äkillisesti alkanut yskä voi viitata sekä keuhkoputki­tulehdukseen että keuhkokuumeeseen.

Vaivat on tärkeää erottaa toisistaan, sillä ne hoidetaan eri keinoin: keuhkokuume ja sen vahva epäilykin tulee aina hoitaa mikrobilääkityksellä, kun taas keuhkoputkitulehdukseen antibiootit eivät tehoa.

Aikuisten alahengitystietulehdusten päivitetty Käypä hoito -suositus auttaa tunnistamaan keuhkokuumeen. Siihen viittaavat kuume, tihentynyt hengitys, yleiskunnon lasku, nopea oireiden kehittyminen tai uudelleen vaikeutuminen sekä happikyllästeisyyden lasku ja tiheälyöntiset rytmihäiriöt. Keuhkokuumeen diagnoosi perustuu röntgentutkimukseen, tosin normaalikaan keuhkokuva ei sulje keuhkokuumetta pois.

Keuhkoputkitulehdus taas on viruksen aiheuttama tulehdus, jonka yskävaihe voi kestää jopa kolme viikkoa. Yskänlääkkeiden tehosta ei ole näyttöä, mutta hunaja ja eukalyptus saattavat helpottaa yskää.

Äkillinen keuhkoputkitulehdus voi kehittyä keuhko­kuumeeksi. Potilasta kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin missä tahansa sairauden vaiheessa, jos kunto heikkenee uudelleen tai oireet, erityisesti kuume, eivät helpota kahden vuorokauden kuluessa.

– Keuhkokuumetta edeltää usein ylähengitystieinfektio tai keuhkoputkitulehdus. Näitä voi ehkäistä yksikertaisesti käsien pesulla ja käsihuuhteen käytöllä. Samalla tulee vähentäneeksi riskiä sairastua keuhkokuumeeseen. Myös tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä, sanoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri ja terveys­keskuslääkäri Pekka Honkanen.

Aikuisten pneumokokki-infektion ehkäisyyn on olemassa myös rokote, jota suositellaan niille, joilla on kohonnut riski saada vakava pneumokokki-infektio. Koska influenssa on merkittävä keuhkokuumeen riskitekijä, myös influenssarokotetta suositellaan keuhkokuumeen ehkäisyssä.

Lisätietoja: Käypä hoito

JENNI JUNTUNEN