‹ Takaisin

Itsehoito  |  19.03.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Ohjeet koronaviruksen kotihoitoon

Jos oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmään, sairasta tauti kotona ja vältä kontaktia muihin. Lievitä oireita kipu- ja kuumelääkkeillä ja tarkkaile vointiasi.

,

Lieväoireinen koronavirustauti riskiryhmään kuulumattomilla ei vaadi lääkärin tekemää taudin määritystä eikä sairaalahoitoa.

Hoito-ohjeena neuvotaan pysymään kotona ja välttämään kontaktia muihin ihmisiin kunnes kuume ja muut oireet helpottavat.

Levon ja riittävän nesteiden nauttimisen lisäksi, oireita voi lievittää kipu- ja kuumelääkkeillä. Sairastuneen tulee tarkkailla vointiaan ja soittaa terveyskeskukseen, jos yleistila heikkenee tai ilmaantuu hengenahdistusta. Jos joutuu lähtemään lääkäriin, tulee suu ja nenä peittää hengityssuojalla tai kertakäyttönenäliinalla.

Jos kotona on hengitystieinfektioon sairastunut henkilö, tartuntariskiä voi pienentää hyvällä käsihygienialla ja välttämällä lähikosketusta sairastuneeseen. Jos mahdollista, muiden samassa taloudessa asuvien tulisi oleilla toisessa huoneessa. Myös nukkumista samassa sängyssä sairastuneen kanssa kannattaa välttää. Riskiryhmään kuuluva voi harkita suu-nenäsuojuksen käyttöä, jos ei pysty välttämään lähikosketusta sairastuneeseen.

Lapsiperheissä tulee pyrkiä siihen, että vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja. Sairastunutta lasta hoitaessa tulee varoa ettei lapsi yski suoraan kasvoille.

Tarttumisriskiä kotona vähentää myös hyvä ilmanvaihto yhteisissä tiloissa ja kosketus- ja pöytäpintojen päivittäinen pyyhkiminen tavallisella puhdistusnesteellä.

Lisätietoa aiheesta löytyy THL:n sivuilta.