Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 21.10.2015
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen kansallisesti on onnistunut monella tapaa. Kodeissa asenne lasten ja nuorten tupakointia kohtaan on yhä kielteisempi eikä lapsia juurikaan altisteta tupakansavulle.
Lisäksi savuttomuuskulttuuri laajenee: Puolustusvoimien monet yksiköt ja yhä useampi kunta ovat julistautuneet savuttomiksi, eikä rippileireillä enää tupakoida.
Nuoret myös polttavat tupakkaa aiempaa vähemmän. Sosiaali- ja terveysministeriön julkistamasta Nuorten terveystapatutkimuksesta ilmenee, että nuuskaaminen ja sähkösavukkeiden kokeilu ovat kuitenkin lisääntyneet.
Nuuska on terveydelle haitallista: se sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka ja lisäksi yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 aiheuttaa syöpää. Nuuska aiheuttaa muun muassa iensairauksia ja hampaiden reikiintymistä.
Vaikka tupakointi on vähentynyt monissa länsimaissa, on se edelleen huomattava syöpäkuolemien aiheuttaja. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan syöpäkuolemien vähentäminen edellyttää tiukempia tupakoinnin vastaisia toimia.
Savuton Suomi 2030 -hanke pyrkii tekemään Suomesta täysin savuttoman. Se kannustaa tupakoimattomuuteen työpaikoilla, pyrkii ehkäisemään tupakoinnin aloittamista ja vahvistaa myönteistä asennetta savuttomuuteen.
Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Uutispalvelu Duodecim
Lisätietoja Savuton Suomi 2030 -hankkeesta >
JENNI JUNTUNEN