‹ Takaisin

  |  30.09.2015

Nivelreuman eteneminen on pysäytettävissä

Nivelreuman aiheuttamia oireita pystytään välttämään tehokkaasti, mikäli terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat potilasta yhteistyössä ja säännöllisiin tutkimuksiin panostetaan.

Jos potilas kuitenkin luistaa säännöllisistä tutkimuksista, oireettomaksikin hoidettu nivelreuma voi aktivoitua uudelleen. Siksi on tärkeää, että myös oireettoman nivelreuman kanssa käydään vuosittain reumasairauksiin perehtyneen lääkärin vastaanotolla.

– Käyttämällä nykyaikaista monilääkehoitoa puolet nivelreumaan sairastuneista tulee oireettomiksi puolessa vuodessa. Lääkkeitä tarpeen mukaan vaihtamalla löytyy jokaiselle mahdollisimman sopiva hoito. Jos nivelreumaa ei lääkitä tarmokkaasti, johtaa se väistämättä nivelten pysyvään vaurioitumiseen, mikä nykyhoidoin alkaa olla historiaa, kertoo reumasairauksien erikoislääkäri Kari Puolakka.

Aktiivinen nivelreuma johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen ja jopa työkyvyn menettämiseen.

Nivelreumaa hoidetaan lääkityksellä, joka on aloitettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa taudin toteamisesta oireiden rauhoittamiseksi ja nivelten vaurioitumisen pysäyttämiseksi.

Suositeltava aloitushoito on jo muutaman vuosikymmenen käytössä olleiden reumalääkkeiden yhdistelmä, johon yhdistetään kortisonia pienellä annoksella. Potilaan toimintakykyä voidaan edistää kuntoilulla ja terveillä elämäntavoilla.

– Niveltulehdusten rauhoittaminen niveliin annettavin kortisonipistoksin on tärkeä osa tehokasta hoitoa. Pieninä annoksina kortisoni on osoittautunut paitsi tehokkaaksi myös turvalliseksi osaksi lääkehoitoa. Perinteisten lääkkeiden ollessa riittämättömiä voi uusi reumalääkeryhmä, biologiset lääkkeet, tuottaa hyvän tuloksen. Jokainen reumaan sairastunut tarvitsee yksilöllisen kuntoliikuntaohjelman, Puolakka muistuttaa.

JENNI JUNTUNEN