Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 06.03.2015
Liian lyhyt käyttö saattaa jopa liittyä heikompaan tulokseen kuin lopetus ilman korvaushoitoa.
Nikotiinikorvaushoitoja 4–8 viikon ajan käyttävien onnistumistodennäköisyys on yli kaksi kertaa suurempi ja 8–12 viikkoa käyttävien peräti neljä kertaa suurempi kuin ilman nikotiinikorvaushoitoja tupakoinnin lopettamista yrittävien.
Nikotiinikorvaushoitoja alle neljän viikon ajan käyttävien onnistumistodennäköisyys on puolestaan puolet pienempi kuin ilman nikotiinikorvaushoitoja yrittävien.
Kanadalaisten tulokset ovat erittäin mielenkiintoisia, sillä tätä ennen korvaushoitojen keston yhteyksiä onnistumistodennäköisyyteen ei ole juurikaan selvitetty. Tässä tutkimuksessa suuri osa tupakoinnin lopettamista yrittävistä käytti korvaushoitoja liian lyhyen ajan.
Tutkimus perustuu 4 000 tupakoitsijan seurantatietoihin. Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Korvaushoito käyttävä tarvitsee neuvontaa
Viime vuonna julkaistun brittiläisen väestötutkimuksen mukaan nikotiinikorvauslääkkeet tukevat tupakoinnin lopettamista vain, jos niiden käyttöön saadaan neuvontaa.
Tutkimuksen mukaan ilman neuvontaa nikotiinikorvauslääkkeitä käyttäneet onnistuvat tupakoinnin lopettamisessa jopa huonommin kuin niitä käyttämättömät.
Lääkehoito helpottaa lopettamista lievittämällä tupakanhimoa ja vähentämällä vieroitusoireita, kuten unihäiriöitä, levottomuutta ja ärtyisyyttä. Ilman reseptiä saatavien nikotiinikorvaushoitolääkkeiden käyttö tuplaa lopettamisen onnistumisen todennäköisyyden.
Nikotiinikorvaushoitoon tulee valita riittävän vahva valmiste ja käyttää sitä oikealla tavalla, säännöllisesti ja riittävän pitkän ajan. Lääkehoito lopetetaan asteittain annosta pienentämällä riittävän pitkän hoidon jälkeen.
Apteekeissa huolehditaan nikotiinikorvaushoidon suunnittelusta ja annetaan ohjeet sen toteuttamiseksi. Osa apteekeista tarjoaa myös yksilöllistä tupakasta vieroituspalvelua.
UUTISPALVELU DUODECIM, TIINA KUOSA