‹ Takaisin

  |  23.09.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCK

Nauraminen auttaa kuivasilmäisyyteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan nauraminen voi lievittää silmien kuivumista jopa yhtä hyvin kuin tavalliset silmätipat.

,

Nauraminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan lievittää silmien kuivumista yhtä hyvin kuin tavalliset silmätipat. Nauruhoidon vaikutukset myös kestävät pitempään.

Erilaiset nauruharjoitukset ja nauruterapia voivat tukea monien kroonisten sairauksien hoitoja, mutta silmien kuivumiseen sitä ei ole juurikaan tutkittu.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 300 keskimäärin 29-vuotiasta kuivasilmäisyydestä kärsivää satunnaistettiin joko nauruhoitoon tai silmätippahoitoon kahdeksi kuukaudeksi.

Viiden minuutin nauruharjoituksia tehtiin neljästi päivässä, ja ne koostuivat naurua ja nauruilmeitä imitoivien lauseiden toistamisesta. Potilaiden tukena oli kännykkäsovellus, joka opasti harjoitusten tekemiseen ja potilaat myös videoivat harjoituksiaan sovelluksella.

Kun potilaita verrattiin tutkimusjakson päätteeksi, silmäoireet olivat lievittyneet yhtä paljon kummassakin ryhmässä. Naururyhmäläisten oireet tosin pysyivät kurissa pitempään varsinaisten harjoitusten päättymisen jälkeen.

Tarkkaa syytä nauruhoidon teholle ei tiedetä, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Silmien kosteutta säätelevät rauhaset ovat pääosin hermottuneet parasympaattiseen hermostoon ja nauru ja siihen liittyvät moninaiset lihasliikkeet voivat aktivoida sitä. Nauruharjoitukset voivat myös suoraan aktivoida silmälihaksia ja siten edistää kyynelten ja kuivumista ehkäisevien rasvojen eritystä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.