Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 08.12.2017
Runsaasti punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Vaikutus saattaa osittain liittyä lihan sisältämään hemirautaan, joka on hemoglobiiniin sitoutunutta rautaa.
Tutkimukseen osallistui 63 000 Singaporessa asuvaa kiinalaista 45–74-vuotiasta miestä ja naista. Osallistujat arvioivat ruokavaliotaan tutkimuksen alussa, minkä jälkeen heitä seurattiin yhdentoista vuoden ajan.
Seurannan aikana 5 200 osallistujalla todettiin tyypin 2 diabetes. Punaista lihaa eniten syövien riski sairastua oli tulosten perusteella noin 20 prosenttia suurempi kuin punaista lihaa vain vähän syövien.
Havainnot vahvistavat aiempien tutkimusten näyttöä punaisen lihan ja tyypin 2 diabeteksen välisestä yhteydestä ja vihjaavat sen osittain selittyvän lihan sisältämällä hemiraudalla. Hemirauta voi kehossa lisätä oksidatiivista stressiä ja sitä kautta esimerkiksi vaurioittaa haiman beetasoluja sekä edistää diabeteksen syntyä.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim