‹ Takaisin

  |  10.09.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCK

Kuitu voi ehkäistä mahasyöpää

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että riski sairastua mahasyöpään on tasaisesti pienempi mitä enemmän kuitua henkilön ruokavaliossa on.

,

Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan ehkäistä mahasyövän kehittymistä. Samanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta uudet tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tutkimuksessa yhdistettiin yhdentoista aiemman tutkimuksen ja yhteensä 4 800 mahasyöpäpotilaan ja 10 000 terveen verrokin tiedot.

Riski sairastua mahasyöpään oli tasaisesti pienempi mitä enemmän kuitua henkilön ruokavaliossa oli, tulokset osoittivat. Kun eniten kuitua saavia verrattiin osallistujiin, jotka söivät vain vähän kuitua, mahasyövän riski oli noin kolmanneksen pienempi.

Kuidun hyödyt johtuvat todennäköisesti monesta eri seikasta. Kuidut nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa, mikä vähentää myös altistumista syöpää aiheuttaville aineksille. Kuitupitoinen ruokavalio myös sisältää muita terveellisiksi tiedettyjä ainesosia.

Suomessa kuidun saantisuositus on 25–25 grammaa päivässä. Kuituja saa parhaiten, jos syö viljoja ja varsinkin täysjyväviljoja ja palkokasveja. Sadassa grammassa ruisleipää on 10–12 grammaa kuitua, vastaavassa määrässä papuja tai pähkinöitä on noin 5–8 grammaa.

Mahasyöpä on viidenneksi yleisin syöpätauti maailmanlaajuisesti ja kolmanneksi yleisin syöpäkuolleisuuden aiheuttaja. Suomessa mahasyöpä on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana rajusti, mutta niitä todetaan silti noin 650 vuosittain.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.