‹ Takaisin

  |  04.07.2016

Korkea verenpaine altistaa verisuoniperäiselle dementialle

Kohonnut verenpaine voi suurentaa vaaraa sairastua verisuoniperäiseen dementiaan iästä riippumatta. Yli 70-vuotiailla riski ei tosin enää ole kovin suuri.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta brittitutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli neljän miljoonan potilaan rekisteritietoja. Seitsemänvuotisen seurannan aikana heistä 11 000 sairastui verisuoniperäiseen dementiaan.

Korkea verenpaine liittyi suurempaan sairastumisriskiin, mutta yhteys heikkeni mitä vanhempia potilaat olivat. Jokainen 20 mmHg:n nousu systolisessa verenpaineessa tiesi noin 60 prosenttia suurempaa sairastumisriskiä 30–50-vuotiaille, mutta 51–70-vuotiailla se liittyi enää vain 30 prosenttia suurempaan riskiin. Tätä vanhemmilla yhteys oli joko hyvin heikko tai olematon.

Verenpaineen ja verisuoniperäisen dementian yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin mahdolliset hiljaiset aivoinfarktit ja muut aivoverenkiertohäiriöt, jotka ovat verisuoniperäisen dementian riskitekijöitä.

Verisuoniperäinen dementia on toiseksi yleisin dementia, mutta iän ja verenpaineen yhteisvaikutus sairastumisriskiin on ollut epäselvä. Joissain tutkimuksissa korkea verenpaine on yhdistetty iäkkäillä myös pienentyneeseen verisuoniperäisen dementian vaaraan, mutta näin ei näyttäisi olevan ainakaan nyt julkaistujen tulosten valossa.

Korkean verenpaineen lisäksi verisuoniperäisen muistisairauden riskitekijät ovat pitkälti samat kuin seikat, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille eli korkea kolesteroli, diabetes, ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi ja alkoholi. Nämä altistavat aivoverenkiertohäiriöille, jotka puolestaan altistavat verisuoniperäiselle muistisairaudelle.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM