Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 31.08.2018
Runsaasti täysjyväviljoja ja viljakuituja käyttävät voivat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin, tanskalaistutkimus osoittaa. Todennäköisimmin vaikutus johtuu täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista.
Tutkijat hyödynsivät runsaan 55 000 tanskalaisen ruokavalio- ja terveystietoja viidentoista vuoden ajalta. Niiden perusteella päivittäinen täysjyväviljojen käyttö liittyi sitä pienempään diabetesriskiin mitä enemmän niitä söi. Riski pieneni 7–11 prosenttia jokaista päivittäistä 16 gramman täysjyvävilja-annosta kohden. Tämä vastaa noin puolikasta ruisleipäviipaletta.
Yksittäisistä ruokatuotteista esiin nousivat täysjyväleivät ja varsinkin täysjyväruisleipä sekä kaurapuuro ja mysli. Nämä yhteydet havaittiin sekä miehillä että naisilla.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim
Kuva: Pexels
Julkaistu: Terveydeksi! 3/2018