Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 17.02.2020 | UUTISPALVELU DUODECIM | ISTOCK
Ihosyövän tunnistamiseen on olemassa monia kännykkäsovelluksia, jotka kameran ja algoritmien avulla lupaavat tunnistaa varhaisessa vaiheessa olevia syöpämuutoksia. Tuoreen selvityksen perusteella näyttö sovellusten tarkkuudesta on kuitenkin olematonta eikä niitä voi siksi suositella kellekään.
BMJ-lehden julkaisemassa tutkimuskatsauksessa arvioitiin kaikki tähän mennessä tehdyt tutkimukset, joissa kännykkäsovellusta testattiin ihosyövän tunnistamisessa. Tutkimuksia löytyi yhdeksän ja niissä tutkittiin kuutta eri sovellusta.
Tutkimukset olivat pieniä, menetelmällisesti puutteellisia ja niiden tulokset olivat hyvin epätarkkoja. Esimerkiksi monissa tapauksissa tunnistamisessa käytettävät ihokuvat olivat asiantuntijoiden valitsemia eivätkä kuvastaneet tosielämän tilanteita. Joissain tapauksissa sovellusten tarjoamat tulkinnat erosivat silloinkin, kun ne tulkitsivat samoja kuvia.
Luotettavimmankin tutkimuksen perusteella sovellus ei tunnistanut vaarallisia eikä harmittomia ihomuutoksia riittävän tarkasti. Tutkijat kirjoittavat, että hypoteettisessa tuhannen potilaan ryhmässä, jossa 3 prosentilla on melanooma, 4 riskitapausta 30:sta jäisi tunnistamatta. Samassa ryhmässä 200 käyttäjää saisi tulokseksi virheellisen syöpäepäilyn. Todennäköisesti sovellukset olisivat pärjänneet vielä huonommin, jos niitä olisi testattu oikeilla potilailla todellisissa käyttötilanteissa.
Tulostensa perusteella tutkijat pitävät tutkimusnäyttöä niin puutteellisena, että tutkituista sovelluksista ei ole apua syöpään viittaavien ihomuutosten tunnistamisessa. Pahimmassa tapauksessa niistä voi olla jopa haittaa, jos käyttäjät sivuuttavat vaaralliset ihomuutokset väärien tulosten takia.
Uutispalvelu Duodecim