Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 03.02.2017
Veripalvelu etsii lisää O negatiivisen eli hätäveriryhmän luovuttajia. O negatiivinen on hätäverta, jota annetaan ensimmäisenä onnettomuuksissa ja leikkauksissa.
Vain viidellä prosentilla suomalaisista on sitä – nimittäin hätäverta, joka voi pelastaa henkiä hätätilanteissa. Onnettomuustilanteissa hengenvaarallisesti vuotavan potilaan veriryhmää ei ehditä usein määrittämään, jotta hänelle voitaisiin antaa oman veriryhmänsä mukaisia verivalmisteita. Silloin potilaan voi pelastaa varmimmin hätäveri, eli O RhD negatiivinen veri, joka sopii kaikille.
Veripalvelu toivoo nyt saavansa reserviinsä lisää erityisesti hätäveriryhmän luovuttajia, jotka saapuisivat luovuttamaan säännöllisesti.
Tällä hetkellä 7 % kaikista verenluovuttajista on O negatiivisia. Vaikka muiden veriryhmien veren käyttö on laskussa, niin O negatiivisen tarve ei ole vähentynyt samassa suhteessa.
– Tarvitsemme enemmän O negatiivisia luovuttajia, koska hätäverta käytetään sairaaloissa suhteellisesti enemmän kuin tähän veriryhmään kuuluvia luovuttajia väestössä on. Nykyään joudumme kutsumaan usein samoja ihmisiä, mutta säännöllisistä luovuttajista kaikki eivät voi aina auttaa esimerkiksi flunssan tai muun väliaikaisen esteen vuoksi, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.
Jopa yksittäinen potilas voi lisätä O negatiivisen veriryhmän tarvetta rajustikin. Kiireellisissä leikkauksissa ja suurissa äkillisissä verenvuodoissa potilas voi tarvita jopa kymmeniä pusseja verta kerralla.
Jos tiedät, että veriryhmäsi on O negatiivinen, liity hengenpelastajien joukkoon. Kannusta myös lähisukulaisiasi verenluovutukseen, sillä heissäkin voi virrata erityinen sankariveri! Veriryhmänsä saa selville, kun tulee luovuttamaan.
Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.
Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.
Soveltuvuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa.
Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille. Veripalvelu kerää verta sairaaloiden veriryhmäkohtaisen tarpeen mukaan. Suomessa tarvitaan joka arkipäivä ainakin 800 verenluovuttajaa. Verenluovuttajan kannattaa seurata oman veriryhmänsä tilannetta Veripalvelun verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta ja tulla viimeistään kutsun saadessaan.