Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 05.10.2018
Tuoreen tutkimuksen mukaan hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset sairastuivat noin 40 prosenttia harvemmin munasarjasyöpään kuin naiset, jotka eivät olleet käyttäneet ehkäisypillereitä lainkaan.
Ehkäisypillereitä eli hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset ovat muita pienemmässä vaarassa sairastua munasarjasyöpään. Tanskalaistutkijoiden havainto vahvistaa aiempia tuloksia ja osoittaa vaikutuksen koskevan myös nykyään käytössä olevia uudempia ehkäisypillereitä.
Tulokset julkaistiin arvostetussa BMJ-lehdessä, ja niiden perusteella hormonaalista ehkäisyä käyttävät tai hiljattain käyttäneet sairastuivat noin 40 prosenttia harvemmin kuin naiset, jotka eivät olleet käyttäneet ehkäisypillereitä lainkaan. Myös pillereiden käytön lopettaneiden sairastumisriski oli edelleen pienentynyt, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.
Hormonaaliseen ehkäisyyn liitetty suojavaikutus näkyi jo vuoden sisällä käytön aloittamisesta, mutta se suureni käytön jatkuessa. Yli kymmenen vuotta käyttäneiden sairastumisriski oli pienin, noin 70 prosenttia pienempi kuin naisten, jotka eivät olleet käyttäneet ehkäisypillereitä.
Ainoa valmisteryhmä, joka ei pienentänyt munasarjasyövän riskiä, oli pelkkää progestiinia sisältävät ehkäisyvalmisteet, mutta näitä naisia oli liian vähän, jotta tulosta voisi pitää luotettavana. Tältä osin kaivataankin lisätutkimuksia.
Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina ja arvioivat hormonaalisen ehkäisyn estäneen joka viidennen munasarjasyövän tässä tutkimusväestössä. Tutkimus kattoi 1,9 miljoonaa 15–49-vuotiasta tanskalaistyttöä ja -naista.
Aiemmissa tutkimuksissa ehkäisypillereitä käyttävien on havaittu välttyvän muita todennäköisemmin myös kohdun syöviltä ja mahdollisesti myös muilta syöviltä. Yksi selitys ilmiölle löytyy kuukautisista ja niiden lukumäärästä. Monien syöpien sairastumisriskin on havaittu suurenevan mitä useampia kuukautiskiertoja nainen elämänsä aikana kokee.
Ehkäisypillerit vähentävät kuukautisia samoin kuin raskaudet. Tällä on selitetty myös sitä, miksi useita lapsia synnyttäneet sairastuvat harvemmin kuin lapsettomat.
Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin ja kaikista huonoennusteisin gynekologinen syöpä. Suomessa todetaan vuosittain noin 500 munasarjasyöpää.
UUTISPALVELU DUODECIM
Kuva: Ingimage