Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 12.03.2015
Yöunien pituus saattaa vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu aikuistyypin diabetekseen, tuore tutkimus vihjaa. Riski on pienin 7–8-tuntisia yöunia nukkuvilla.
Tulokset julkaistiin Diabetes Care -tiedejulkaisussa, ja ne perustuvat kymmenen tutkimuksen ja 480 000 potilaan tietojen yhteisanalyysiin. Tutkimukset olivat kestäneet 2,5–16 vuotta ja niiden aikana yli 18 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.
Analyysin mukaan pienin sairastumisriski on 7–8-tuntisia yöunia nukkuvilla ja riski suurenee tasaisesti, mitä vähemmän tai enemmän henkilö nukkuu. Riski kasvaa 9 prosenttia jokaista tunnin vähennystä ja 14 prosenttia jokaista tunnin lisäystä kohden, tulokset osoittavat.
Aiemmissa tutkimuksissa noin seitsemäntuntiset yöunet on yhdistetty hyvään sokeritasapainoon aikuistyypin diabetesta jo sairastavilla. Tulokset eivät silti tarkoita sitä, että yöunien pituus on suoraan vastuussa nyt havaitusta diabetesriskistä. Yhteys voi johtua hyvin monista seikoista, jotka vaikuttavat sekä unen tarpeeseen että diabeteksen kehittymiseen.
UUTISPALVELU DUODECIM