‹ Takaisin

  |  22.02.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Borrelioosi ei lisää mielenterveysongelmia

Tuore tanskalaistutkimus kumoaa epäilyn borrelioosin yhteydestä mielenterveysongelmiin. Potilaiden kipuja ja uniongelmia usein hoidetaan kuitenkin mielenterveysongelmiin käytettävillä lääkkeillä.

,

Borrelioosin on epäilty johtavan mielenterveysongelmiin osalla potilaista, mutta tanskalaistutkimuksen perusteella niin ei näyttäisi olevan. Osaa potilaista kyllä hoidetaan mielenterveysongelmiin käytettävillä lääkkeillä, mutta ne liittyvät todennäköisesti kipuihin ja uniongelmiin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja se perustuu lähes 3 000 neuroborrelioosipotilaan ja 30 000 terveen verrokin terveystietoihin.

Tulosten perusteella neuroborrelioosiin sairastuneilla ei diagnosoitu mielenterveysongelmia eivätkä he tarvinneet niihin sairaalahoitoa sen todennäköisemmin kuin verrokit. Borrelioosidiagnoosia seuraavan vuoden aikana potilaille tosin määrättiin tavanomaista enemmän ahdistuslääkkeitä, unilääkkeitä ja rauhoittavia.

Koska potilailla ei ollut tavallista enempää mielenterveysongelmia, kyseisiä lääkkeitä käytettiin todennäköisesti lyhytaikaisten oireiden tai kipujen ja niiden aiheuttamien univaikeuksien hoitoon, tutkijat arvelevat.

Tanskalaisten tulokset viittaavat siihen, että borrelioosiin sairastuneet eivät sairastu mielenterveysongelmiin muuta väestöä todennäköisemmin. Havainnot olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Borrelioosi on infektiotauti, jota levittävät puutiaiset eli punkit. Vuosittain ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan, ja heistä 50–80 % oireilee. Infektio hoituu lähes aina antibiooteilla, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa muun muassa iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita.