‹ Takaisin
Terveys | 18.10.2018
Tiesitkö tämän kuumeen mittaamisesta?
Lämmön saa mitattua luotettavimmin peräsuolesta, mutta moni kokee sen epämiellyttäväksi. Kainalosta lämpötila voi olla puoli astetta matalampi, samoin korvan ja suun lämpötila on alhaisempi.
• Digitaaliset mittarit ovat yhtä luotettavia kuin perinteiset, jos niitä pidetään kainalossa yhtä kauan eli 5–10 minuuttia. Piippauksen jälkeen digitaalinen mittari kertoo kainalosta vasta alustavan tuloksen, joten mittari kannattaa jättää vielä hetkeksi kainaloon.
• Peräaukosta tai suusta mitattaessa piippaus yleensä kertoo oikean tuloksen saman tien, kun mittari piippaa.
- Korvakuumemittari on nopea käyttää, mutta tulokset voivat vaihdella paljonkin mittaustekniikasta riippuen. Korvakuumemittarilla mittaamista kannattaakin harjoitella jo etukäteen. Myös korvavaha saattaa vääristää tuloksia.
- Otsakuumemittari mittaa ihon lämpötilaa, ja sillä saadaan lähinnä suuntaa antavia tuloksia. Vaatetus ja huonelämpötila voivat vaikuttaa paljonkin ihon lämpötilaan.
- Iltamittauksessa lämpö voi olla puoli astetta korkeampi kuin aamulla. Lämpö mitataan levossa, koska melko vähäinenkin rasitus nostaa sitä lihasten tuottaman lämmön vuoksi. Terveillä lapsilla jo leikkiminen voi nostaa lämpötilan jopa 38 asteeseen.
- Energiaa sisältävän ravinnon tai juoman nauttiminen nostaa ruumiinlämpöä. Lisäksi etenkään suusta lämpötilaa mitattaessa ei saa olla nauttinut lämmintä ruokaa tai juomaa pariinkymmeneen minuuttiin. Myös tupakointi nostaa suun lämpötilaa.
- Jos yleisvoinnissa ei tapahdu muutoksia, riittää pari mittausta vuorokaudessa.
- Normaali ruumiinlämpö on yleensä 35,8– 37,6 astetta. Lapsilla normaali ruumiinlämpö on korkeampi kuin aikuisilla. Kuumeesta puhutaan, jos lämpö on aamulla peräaukosta mitattuna 37,5 tai enemmän. Illalla mitattuna raja on 37,8 °C.
- Lievä lämpöily voi jopa edistää paranemista, mutta yli 38,5 °C kuumeesta ei liene sellaista hyötyä, etteikö oloa voisi helpottaa kuumelääkkeellä. Kuumetta voi alentaa pitämällä vaatetuksen mahdollisimman kevyenä, huoneilman viileänä ja pyyhkimällä ihoa haaleassa vedessä kostutetuilla pyyhkeillä. On myös muistettava, että kuume lisää nesteen tarvetta.
- Ilman reseptiä saatavia kuumelääkkeitä ovat parasetamoli, ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja naprokseeni (naprokseeni on lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke). Näistä parasetamoli on vatsaystävällisyytensä vuoksi suositeltavin niin aikuisille kuin lapsillekin. Asetyylisalisyylihappoa taas ei suositella lapsille. Suun kautta lääke imeytyy nopeammin kuin peräpuikkoja käytettäessä.
Asiantuntijana proviisori Hanna Ylä-Rautio, Kärkölän apteekki
Julkaistu Terveydeksi! 4/2013
Muokattu 18.10.2018, lisätty tieto naprokseenista.