‹ Takaisin

Terveys  |  08.12.2016

Terveellistä matkaa – ennakoi terveysriskit

Reissuun valmistautuminen alkaa jo matkakohdetta valitessasi. Mitä paremmin olet ennakoinut mahdolliset vaivat ja ongelmat, sitä varmemmin loma onnistuu.

Kun kaukokaipuu iskee tai etelän lämpö houkuttelee, on hyvä miettiä mahdollisia terveysriskejä jo ennen matkaa. Siten lomalla ei tule yllätyksiä eikä pettymyksiä. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektio-lääkäri, LT Heli Siikamäki pitää yhtenä tärkeimpänä asiana matkavakuutuksen hankkimista.

− Vakuutusturva kattaa hoidon äkillisissä sairastumisissa tai onnettomuuksissa parhaassa mahdollisessa hoitopaikassa ja mahdollistaa kotiin pääsyn. Jos matka pitkittyy sairauden vuoksi, uuden lennon joutuu muuten kustantamaan itse.

Kelasta voi tilata maksutta eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka takaa hoidon EU-maiden julkisissa sairaaloissa. Oikeus hoitoon ei kata kotiuttamiskustannuksia. Ainoastaan Pohjoismaissa sairaaloiden väliset siirrot ovat mahdollisia.

− Jos matkailijan diagnosoitu sairaus pahenee lomalla, matkavakuutus ei välttämättä korvaa kuluja. Oman lääkärin antama matkustus-lupa ei riitä korvauksen saamiseksi, muistuttaa Siikamäki.

Vaali hygieniaa reissussa

Siikamäki on selvittänyt väitöskirjassaan suomalaismatkailijoiden terveysongelmia, erityisesti infektioita. Tavallisimpia vaivoja ovat matka-ripuli ja hengitystieinfektiot.

− Mitä kauemmaksi mennään, sitä tyypillisemmin turisti sairastuu ripuliin – Välimeren seuduillakin voi sairastua. Hengitystieinfektioilta on vaikea suojautua, mutta hyvä käsi-hygienia voi estää niitäkin.

Esimerkiksi influenssa voi tarttua yhtä lailla käsien kautta erilaisilta pinnoilta kuin ilmateitse. Siikamäki kehottaa matkailijoita pesemään käsiään huolellisesti vedellä ja saippualla. Jos se ei ole mahdollista, käsidesiä kannattaa käyttää aina vessakäyntien jälkeen ja ennen aterioita.

− Ripulia voi olla vaikea estää, mutta sekin jo auttaa, jos tarkkailee syömisiään ja juomisiaan. Ruoan on oltava kuumaa, eikä se saa päästä jäähtymään. Itse kuorittavat hedelmät, leipä sekä pullotetut tai kuumat juomat ovat yleensä turvallisia.

Vaikka irtojäätelö tai jääpaladrinkki viilentäisi helteessä, niissä piilee riski. Jääkuutiot on voitu valmistaa saastuneesta vedestä.

Perusrokotesuoja kunnossa?

Matkailijan tulee huolehtia, että tehosterokote jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan on annettu kymmenen vuoden sisällä. Tetanusbakteeria on maaperässä kaikkialla, ja pienikin haava voi aiheuttaa rokottamattomalle taudin. Infektio voi olla hengenvaarallinen.

− Lisäksi kaikilla on syytä olla suoja MPR-tauteja eli tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Jos aikuinen ei tiedä sairastaneensa tai hän ei ole saanut kahta rokotusta näitä tauteja vastaan, MPR-rokote on syytä ottaa, Siikamäki toteaa.

Kausi-influenssaa esiintyy eteläisellä pallonpuoliskolla ympäri vuoden. Influenssa-rokote kannattaa ottaa heti, kun se on meillä saatavilla. Ja jos vesirokkoa ei ole sairastanut, rokotetta suositellaan, vaikka se ei kuulu vielä kansalliseen rokoteohjelmaan.

− Jos matkalla sairastuu vesirokkoon, pitää olla eristyksessä hotellihuoneessa, eikä lento ole mahdollista ennen rakkuloiden rupeutumista. Lapsi ei voi sairastaa yksin, ainakin toisen vanhemman on jäätävä hänen kanssaan kohteeseen. Pahimmillaan matka voi pitkittyä yli viikon.

Muutkin rokotteet tarpeen

A-hepatiittirokote on hyvä olla voimassa Länsi-Euroopan ulkopuolella. Ruoan ja juoman välityksellä tarttuva hepatiitti A-virus aiheuttaa maksa-tulehduksen, kuten hepatiitti B-viruskin.

− Kahdella A-hepatiittirokotepistoksella saa elinikäisen suojan, samoin kolmen pistoksen A- ja B-hepatiitin yhdistelmärokotteella. Jälkimmäinen kannattaisi ottaa lapsillekin, jolloin suoja on olemassa tulevaisuudessakin.

B-hepatiitti tarttuu seksi- tai verikontaktista. Jos ilman kondomia harrastaa satunnaisia seksisuhteita lomalla, on suuri riski sairastua B-hepatiittiin, hiv-infektioon tai sukupuoli-tauteihin.

Parhaan ja ajantasaisen rokotetiedon saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta, joka löytyy netistä. Siikamäki kehottaa tarkistamaan oppaasta maakohtaiset täsmäohjeet.

− Esimerkiksi polion tehosterokotetta suositellaan tiettyihin Afrikan ja Aasian maihin. Etelä-Amerikassa Amazonin alueella sekä trooppisessa Afrikassa keltakuumerokote on pakollinen ja rokotustodistus on oltava mukana.

Eläimet välittävät tauteja

Rabiesta esiintyy kaikkialla maailmassa. Etenkin reppureissaajien kannattaa olla valppaina, ja lasten tulee välttää kosketusta kaikkiin eläimiin. Söpökin kissa tai koira voi puraista. Jos näin käy, puremakohta on puhdistettava ja hakeuduttava nopeasti hoitoon. Rabies on tappava tauti, mutta se on ehkäistävissä heti annettavalla vasta-aineella ja rokotesarjalla.

Hyttyset levittävät malariaa ja virustauteja, kuten dengue-, chikungunya- ja zikavirus-infektioita sekä Japanin aivokuumetta monissa kaukokohteissa, erityisesti trooppisilla alueilla.

Siikamäki kehottaa matkailijoita suojautumaan vaatetuksin ja hyttyskarkottein kaikkina vuorokaudenaikoina sekä maaseudulla että kaupungissa. Vain puskattomalla hiekkarannalla voi rauhassa ottaa aurinkoa.

Jos matka suuntautuu malarian riski-alueelle, erityisesti Afrikkaan, on käytettävä estolääkitystä. Se aloitetaan jo ennen matkaa ja jatketaan ohjeiden mukaan myös matkan jälkeen. Jos kuumeilua ilmenee, on mentävä lääkäriin.

Arkijärki mukaan

Liikenne on isoin henkeä uhkaava riski ulkomailla. Etenkin nuoret miehet kuuluvat riskiryhmään.

− Parin oluen jälkeen moottoripyörää ajetaan tukka hulmuten eikä vasemmanpuoleiseen liikenteeseen ole totuttu. Vapauden tunteessakin hälytyskellojen pitäisi soida.

Siikamäki toteaakin, että arkijärki auttaa monessa tilanteessa. Jos se on matkalla mukana, välttää valtaosan vaivoista, vammoista ja ongelmista.

Teksti Tarja Västilä, kuvitus Essi Kuula
Asiantuntijoina infektiolääkäri Heli Siikamäki, HUS ja apteekkari Ann-Mari Löfman, Söderkullan apteekki

Lisää tietoa

Mistä reseptit reissuun?

Reseptien on oltava mukana matkalla, jotta niillä voi todistaa oikeuden kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanaan.

Kun käytössä on sähköinen resepti, matkalle voi ottaa:

  • lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet
  • apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niille lääkkeille, jotka on ostettu apteekista
  • resepteistä suomenkielisen yhteenvedon, jonka voi itse tulostaa Omakannasta tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta. Omakanta-palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Milloin tarvitaan Schengen-todistus?

Jos käytössäsi on huumaavia tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustat Schengen-maihin, pyydä Schengen-todistus siitä apteekista, josta olet lääkkeet hankkinut. Todistukseen merkitään passin numero, joten ota passi mukaan asioidessasi apteekissa. Muiden maiden kohdalla varmista kyseisten lääkkeiden maahantuontimääräykset.

Lisätietoa, lista Schengen-maista ja Schengen-todistuksen vaativista lääkkeistä löytyy osoitteesta fimea.fi >

Matka-apteekki mukaan

Mieti kohdemaan mukaan, mitä kaikkea matkalla saattaisi tarvita. On helpompi hankkia lääkkeet ja tuotteet kotimaasta kuin lähteä vaivan yllättäessä etsiskelemään apteekkia lomakohteesta.

  • Omat lääkkeet. Jos käytät säännöllisesti reseptilääkkeitä, ota niitä mukaan ainakin viikon verran yli tarpeen. Kuljeta lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa ja lämpöherkät lääkkeet kylmäpakkauksessa. Ota mukaan myös reseptisi.
  • Nenäsuihke, silmätipat. Lentokoneen ilma on kuivaa. Nenän limakalvoja kostuttava suihke ja silmiä kostuttavat tipat helpottavat oloa. Limakalvoja supistava nenäsuihke voi auttaa lukkiutuviin tai kipuileviin korviin lentokoneen noustessa ja laskeutuessa.
  • Tukisukat. Istuminen heikentää jalkojen verenkiertoa ja ne turpoavat helposti etenkin pitkällä lentomatkalla. Hengittävät tuki- eli lentosukat estävät jalkojen väsymistä.
  • Matkapahoinvointilääkkeet. Jos huonovointisuus vaivaa lentokoneessa tai risteilymatkoilla, ajoissa otettu matkapahoinvointilääke auttaa.
  • Käsidesi. Hygienia on kaiken a ja o. Usein käsien desinfiointi huolellisen käsienpesun lisäksi estää tauteja tarttumasta.
  • Särky- ja kuumelääkkeet. Ota mukaan lapsille ja aikuisille omat lääkkeet.
  • Probiootit, ripulilääke. Ripulia ennaltaehkäiseviä probioottivalmisteita kannattaa ottaa jo ennen matkaa ja matkan ajan. Jos vaiva iskee, ripulilääke helpottaa, varsinkin jos edessä on matkustuspäivä. Lämpimissä kohteissa ripulijuomajauhe estää nestehukkaa.
  • Ummetuslääke. Jos suolisto ei toimi matkoilla normaalisti, ummetuslääke on tarpeen.
  • Kortisonivoide. Mieto kortisonivoide auttaa hyttysten pistojen aiheuttamaan kutinaan ja auringon polttamaan ihoon.
  • Antihistamiini. Jos tiedät saavasi allergisen reaktion hyönteisten pistoksista, aloita antihistamiinitablettien ottaminen jo ennen matkaa. Voimakkaisiin allergisiin reaktioihin on syytä varautua adrenaliiniruiskeella.
  • Aurinkosuoja, hyttyskarkote. Etelän paahteessa aurinkosuoja ja after sun -voide ovat välttämättömiä. Muista riittävä suojakerroin. Varaudu myös hyttysiin.
  • Puhdistusaineet, laastarit. Nirhamat kannattaa puhdistaa haavanpuhdistusaineella, jos puhdasta vettä ei ole saatavilla. Peruslaastareita ja etenkin rakkolaastareita voi tarvita lomallakin.
  • Melatoniini. Pitkillä reissuilla melatoniinitabletit auttavat aikaerorasituksessa.

Asiantuntijana apteekkari Ann-Mari Löfman, Söderkullan apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2016

Apteekki

APTEEKKIHAKU