Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 28.07.2023 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Uimarin kannattaa tarkistaa vedenlaatu aina ennen veteen pulahtamista. Sinilevämassat liikkuvat nopeasti virtausten mukana ja vedenlaatu voi muuttua nopeasti.
Lämmin, tuuleton sää lisää sinileväesiintymiä nopeasti. Levämassat liikkuvat nopeasti virtausten mukana ja vedenlaatu voi näin muuttua jopa yhden päivän aikana.
Uimavesiä valvova kunnan terveydensuojeluviranomainen ei käy joka päivä uimarannalla arvioimassa sinilevän esiintymistä eikä tiedota sinilevätilanteesta päivittäin. Uimarin tuleekin itse arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimista.
Sinilevät näkyvät vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina tai rantaan ajautuneina värjäytyminä. Jos levää on runsaasti, se muodostaa paksun, puuromaisen kerroksen veden pintaan.
Sinilevän tunnistuksessa voi käyttää apuna vesilasitestiä, jolloin ottaessa leväpitoista vettä lasiin, nousee sinilevä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Kokeiltaessa leväesiintymää tikulla, ei sinilevä jää tikkuun roikkumaan, koska se hajoaa sitä koskettaessa.
Sinileväisessä vedessä ei tule uida. Sitä ei myöskään saa käyttää sauna-, pesu- tai tiskivetenä eikä sitä suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.
Herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä levälle altistumisesta. Tyypillisesti sinilevä aiheuttaa iho-oireita, kuten ihottumaa ja kirvelyä. Myös vatsaoireet, pahoinvointi, ripuli ja oksentelu, sekä flunssan kaltaiset oireet ovat mahdollisia.
Jos oireilee tai epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, tulee peseytyä huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Jos epäilee myrkytystä, lisäohjeita voi kysyä Myrkytystietokeskuksesta, puh. 0800 147 111.
Uiminen on monen koiran lempipuuhaa kesähelteillä. Koiranomistajan tulee kuitenkin huomioida, että sinilevä on vaarallista myös lemmikeille. Sinilevälle altistunut koira voi saada rajuja oireita, kuten oksentelua, ripulointia, lihaskouristuksia, koordinaatiokyvyn heikkenemistä ja voimakasta vapinaa. Levän myrkyttämän veden juominen voi johtaa jopa eläimen kuolemaan.
Jos koira karkaa sinileväiseen veteen, tulee sen turkki pestä ja huuhdella huolellisesti. Jos koiralla esiintyy myrkytysoireita, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Jos uimavedessä ilmenee epätavanomaisia muutoksia, kuten normaalista poikkeavaa väriä tai hajua tai runsaasti sinilevää, kannattaa asiasta ilmoittaa oman kunnan terveydensuojeluviranomaiselle, jonka yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta ja usein myös uimarannan ilmoitustaululta.
Valtakunnallisesta leväseurannasta voi tarkistaa koko maan levätilanteen. Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten ja kuntien toteuttama leväseuranta antaa tietoa sinilevätilanteesta niin Suomen sisävesillä ja merialueillakin. Leväseurantaan kuuluu yli 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja merialueilla.