‹ Takaisin

Terveys  |  03.02.2025   |  TIINA LAANINEN   |  INGIMAGE

Sietämätöntä kutinaa – onko se syyhy?

Syyhystä on tullut yhä yleisempi riesa, joka oireilee voimakkaana kutinana ja yleensä myös ihottumana. Jotta syyhystä pääsee eroon, oleellista on huolellisuus sen hoidossa.

Syyhyn ensimmäinen oire on kutina, joka voi äityä erityisen voimakkaaksi etenkin iltaisin ja öisin. Kutina voi kiihtyä esimerkiksi sängyssä lämpimän peiton alla tai suihkun jälkeen. Syyhystä johtuva kutina ei mene ohi itsestään, tyypillistä sille on sen sijaan äityminen päivä päivältä. 

Syyhyn aiheuttaa mikroskooppisen pieni syyhypunkki, jota on silmin vaikea havaita. Syyhypunkkinaaras kaivaa ihon alle käytäviä, jotka voivat näkyä iholla pieninä viivoina tai rihmoina, näppylöinä ja vesirakkuloina. Ihomuutoksia on toisinaan vaikea havaita, koska syyhystä kärsivä saattaa raapia esimerkiksi vesirakkulat rikki kovan kutinan takia. 

Syyhydiagnoosiin tarvitaan lääkäriä

Kutinaa on tyypillisesti koko kehossa. Ihottumaa esiintyy etenkin ranteissa, sormien hankaimissa, nivustaipeissa, alavatsassa ja pakaroilla. Lapsilla oireita voi olla myös pään alueella ja jalkapohjissa. Syyhyn itämisaika on pitkä: oireet voivat ilmaantua yli kuukauden päästä tartunnan saamisesta. Kutinasta huolimatta syyhyä on vaikea tunnistaa itse, joten sen diagnosoimiseksi ja muiden sairauksien poissulkemiseksi on tärkeää käydä lääkärissä. Tarvittaessa lääkäri voi käyttää diagnosoinnin apuna mikroskooppia. 

Syyhy on yleistynyt

Avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään (Avohilmo) kertyneet, lääkäreiden potilastietojärjestelmiin kirjaamat syyhydiagnoosit ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi. Vaikka syyhy ei yleensä tartu esimerkiksi yhdestä kättelykerrasta vaan vaatii toistuvaa ihokosketusta, se on nykyään varsin yleinen vaiva. Esimerkiksi perheessä se käy usein läpi kaikki perheenjäsenet, ja päiväkodissa, koulussa ja vanhusten asumisyksiköissä syyhy saattaa levitä epidemian tavoin. Syyhyä ei tarvitse hävetä – se ei ole merkki huonosta hygieniasta.

Syyhyvoide vaatii huolellisuutta

Tavallisimmin syyhy hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavalla permetriinivoiteella, joka tappaa syyhypunkit. Voiteen teho on hyvä, mutta hoito vaatii erityistä huolellisuutta. Tavallisesti kutina lakkaa nopeasti ja esimerkiksi kouluun voi palata seuraavana päivänä käsittelyn jälkeen.

Voidetta levitetään koko keholle päätä lukuun ottamatta. Voiteen pitää vaikuttaa 12 tuntia ennen kuin se huuhdellaan suihkussa pois. Saattaa käydä niin, että syyhystä kärsivä pitää voidetta ihollaan vain esimerkiksi kahdeksan tunnin yöunen ajan, jolloin hoidon tehokkuus kärsii. Myös voiteen levittämisessä on oltava tarkkana: on muistettava esimerkiksi sormien ja varpaiden välit sekä jalkapohjat. 

Koti vaatii siivouksen

Syyhy leviää esimerkiksi vuodevaatteiden, pyyhkeiden ja vaatteiden kautta usein koko perheessä. Siksi on tärkeää, että kun yksi perheenjäsen sairastuu, hoidetaan koko perhe, vaikka kaikilla ei olisi oireita. Oireettomille riittää yksi permitriinivoidekäsittely. Oireisten taas on tärkeää toistaa käsittely viikon päästä ensimmäisestä, vaikka kutina olisi jo loppunut.

Jos kotona jollakulla on syyhy, käytössä olevat vaatteet, lakanat ja pyyhkeet on pestävä vähintään 60 asteen lämpötilassa tai säilytettävä viikon ajan tiivisti suljetuissa muovipusseissa. Koti tarvitsee myös siivouksen: imuroida kannattaa niin patjat, nojatuolit kuin sohva.

Tarvittaessa tablettihoito

Tavallisesti ihon kutina lakkaa muutamassa päivässä voidekäsittelyn jälkeen. Ihoon tulleet näkyvät vauriot paranevat usein kutinaa hitaammin, ja mitä enemmän ihoa on raapinut, sitä kauemmin ihon paraneminen vie aikaa. Toisinaan apua voi saada antihistamiinista tai kortisonivoiteista. Jos kutina jatkuu viikkoja tai pahenee, on syytä hakeutua uudelleen lääkäriin. Toisinaan lääkäri voi määrätä syyhyn hoitoon ivermektiinitabletteja, etenkin jos tartunta on poikkeuksellisen hankala tai tartunta uusii. Syyhyn hoitoon on tullut kesällä apteekkeihin myös uusi reseptivapaa emulsiovoide, joka sisältää kahta vaikuttavaa ainetta: disulfiraamia ja bentsyylibentsoaattia. 

Asiantuntijana yleislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta. Lähteenä myös THL ja Terveyskirjasto.

Julkaistu Terveydeksi! 4/2025

Apteekki

APTEEKKIHAKU