‹ Takaisin

Terveys  |  12.06.2024   |  ESSI KÄHKÖNEN   |  ISTOCK

Pyyhkeet kainaloon

Jatkuvasti märät kainalot tai kämmenien lipsuva tarttumaote ovat viitteitä siitä, että hikoilu on tavallista runsaampaa. Millaisilla konsteilla hyperhidroosi taltutetaan?

Hikoilusta kärsivän kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon siinä vaiheessa, kun hikoilu aiheuttaa päivittäisiä ongelmia. Ongelmallista hikoilu voi olla esimerkiksi silloin, kun kädet ovat niin kosteat, että esineistä ei saa kunnolla otetta tai paidat ovat märkinä kainaloiden kohdalta. Tätä vähäisempääkin hikoilua pidetään usein sosiaalisena haittana, ja sekin on hyvä syy lähteä lääkärin vastaanotolle. Arviolta puolesta kolmeen prosenttia kärsii liikahikoilusta. 

Milloin puhutaan liikahikoilusta eli hyperhidroosista?

Hyperhidroosilla tarkoitetaan hikoilua, joka on tavallista hikoilua selkeästi runsaampaa. Hyperhidroosi jaetaan kahteen luokkaan: primaariseen ja sekundaariseen liikahikoiluun. Primaariselle hyperhidroosille ei ole selvästi osoitettavaa syytä, sillä vaiva johtuu autonomisesta hermostosta. Hermosto ei kykene säätelemään hikirauhasia niin kuin pitäisi, vaan ne tuottavat hikeä ylen määrin.

Sekundaariselle hyperhidroosille löytyy jokin laukaiseva syy, kuten tulehdukset, hormonitoiminnan häiriöt tai vaikkapa syöpä. Myös monet lääkkeet, kuten trisykliset masennuslääkkeet, voivat aiheuttaa sekundaarista hyperhidroosia. Vaiva yleensä talttuu, kun perussairauden hoito saadaan hallintaan.

Mikä pahentaa liikahikoiluvaivaa? 

Liikahikoilua pahentavat tilanteet, jotka saavat hienerityksen kiihtymään meillä kaikilla. Jännittävät ja sosiaalisesti kuormittavat tilanteet, voimakkaat tunnetilat, stressi, rasittava liikunta ja päihteet kiihdyttävät hikoilua kaikilla ihmisillä.

Onko hyperhidroosi piilossa oleva vaiva?

Kyllä vain, ja lääkärin näkökulmasta se on myös niin sanottu ”ovensuuvaiva”. Lääkäriin tullaan jonkin muun syyn takia kuin liikahikoilun, mutta lähtiessä potilas huikkaa, että ”tällainenkin juttu olisi”. Piilottelu kertoo ennen muuta häpeästä. Primaarinen hyperhidroosi kulkee monesti suvuittain ja puhkeaa yleensä alle 25-vuotiaana – nuori tottuu jo varhain elämään kiusallisen vaivan kanssa. 

Millaista apua liikahikoiluun on saatavissa?

Liikahikoilua hoidetaan erilaisin valmistein ja hoitomenetelmin riippuen siitä, mistä kohtaa keho hikoilee. Ensimmäisenä kannattaa kokeilla alumiinisuoloja sisältäviä antiperspirantteja, joita saa apteekeista. Aine tukkii hikirauhasen suuaukon, jolloin hiki ei pääse ulos ja rauhastenhientuotanto vähenee. Antiperspirantti levitetään heti peseytymisen jälkeen.   

Jos hikoilusta kärsivät ennen muuta kainalot, lääkehoito aloitetaan yleensä glykopyrronium-reseptilääkevoiteella. Voide kuuluu antikolinergisiin lääkkeisiin, ja se vaikuttaa hikirauhasia sääteleviin hermoihin. Voidetta levitetään kainaloihin aluksi kerran päivässä ensimmäiset neljä viikkoa, sen jälkeen hoitoa jatketaan kaksi kertaa viikossa.

Kaikille glykopyrronium-voide ei tehoa riittävästi. Sen jälkeen voidaan siirtyä botuliinitoksiinipistoksiin, joita antavat ihotautilääkärit ja plastiikkakirurgit. Pistokset hillitsevät tehokkaasti hikirauhasten toimintaa. Niiden teho säilyy noin puoli vuotta, jonka jälkeen pistoksia täytyy ottaa lisää.

Muita apukeinoja ovat antikolinergiset hikoilua hillitsevät lääketabletit ja beetasalpaajat. Jälkimmäisiä käytetään lähinnä silloin, jos vaiva liittyy sosiaalisiin tilanteisiin. 

Yksi, joskin melko harvoin käytetty, vaihtoehto on iontoforeesihoito, jossa iontoforeesilaitteen veteen johtama sähkövirta tukkii hikirauhasten suuaukon vähentäen hikoilua. Hoitotulos edellyttää laitteen säännöllistä käyttöä. Hoitoa on saatavilla ihotautien poliklinikoilta.

Millaisia vaihtoehtoja on hoitaa muiden kuin kainalon alueen hyperhidroosia?

Kädet ja jalat ovat alueita, joihin botuliinitoksiinipistoksia ei yleensä käytetä pistosten kivuliaisuuden takia. Käsien ja jalkojen liikahikoilun hoitoon auttaa apteekin reseptittä saatava alumiinisuoloja sisältävä antiperspirantti, jota voi sivellä sekä kämmeniin että jalkapohjiin. Iontoforeesilaitehoito sopii myös käsille ja jaloille. 

Onko antiperspiranttia turvallista käyttää?

Tuote on itsessään turvallinen, mutta se voi aiheuttaa ihoärsytystä etenkin kainaloiden alueella. Tätä voi ehkäistä sivelemällä kainalot ensin perusvoiteella. Jos iho on esimerkiksi atooppinen, antiperspiranttia kannattaa kokeilla ensin pienelle ihoalueelle.

Asiantuntijana LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen, Ihosairaala

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

Apteekki

APTEEKKIHAKU