Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 14.07.2020 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Puutiaisaivokuumerokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskialueilla. Paljon luonnossa liikkuvan kannattaa tarkistaa alueelliset rokotussuositukset.
Suomessa todetaan vuosittain noin 70–80 punkkien levittämän TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta. Kyseessä on vakava infektiotauti, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan tai pysyvän vammautumisen. Tautia vastaan on olemassa tehokas rokote.
Puutiaisaivokuumerokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskialueilla. Ilmaiseen TBE-perusrokotesarjaan ovat oikeutettuja aikuiset ja yli kolme vuotiaat lapset, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa puutiaisaivotulehduksen korkean ilmaantuvuuden alueilla. Näiksi alueiksi on luokiteltu Ahvenenmaa, Simo, Kotkan saaristo, Parainen, Kustavi, Preiskarin saari, Lohjanjärven saaristoalue, Kemin eteläiset kaupunginosat ja Sammonlahden kaupunginosa Lappeenrannassa.
Muilla alueilla asuvat ja oleskelevat maksavat rokotukset itse.
THL suosittelee TBE-rokotuksia paljon luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 5 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tälläisia kuntia ovat esimerkiksi Kirkkonummi ja Naantali.
Eri paikkakuntien TBE-esiintyvyydet ja -rokotussuositukset voi tarkistaa THL:n sivulta.
Puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös muun muassa Ruotsin rannikolla, Baltiassa sekä Keski-Euroopassa. Myös näillä alueilla matkailevien kannattaa ottaa rokote, varsinkin jos reissussa liikutaan paljon luonnossa.
TBE-rokotetta kutsutaan yleisesti ja harhaanjohtavasti ”punkkirokotteeksi”. Huomioitavaa on, että rokote ei estä punkkeja tarttumasta ihoon eikä se tehoa toiseen punkkien levittämään sairauteen, borreliabakteerin aiheuttamaan borrelioosiin. Borrelioosiin eli Lymen tautiin ei ole olemassa rokotetta. TBE-rokotteesta huolimatta luonnossa liikkujan tulee siis suojautua vaatetuksella punkkitartunnoilta.
Punkit viihtyvät erityisesti kosteassa, vehmaassa maastossa. Lehdot, pellonpientareet, rantapensaikot ja korkeat heinikot ovat tyypillisiä punkkitartuntapaikkoja.
Ilmastonlämpeneminen ja kasvukauden pidentyminen ovat lisänneet punkkien määrää ja esiintyvyysalueita. Paikallisia punkkipesäkkeitä on havaittu jo napapiirin pohjoispuolella.
TBE-perusrokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta, jotka annetaan valmistekohtaisen aikataulun mukaisesti noin vuoden sisällä. Ensimmäinen tehoste annetaan valmisteesta riippumatta 3 vuoden kuluttua viimeisestä perusrokotusannoksesta. Seuraavien tehosteiden väliaika riippuu henkilön iästä. Alle 50-vuotiaiden tehosteannosten väli on 10 vuotta, sitä vanhemmilla tehoste annetaan lyhyemmällä aikavälillä.
Perusrokotesarjan jälkeiset tehosterokotukset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.
TBE-rokotetta voi tiedustella yksityisiltä lääkäriasemilta sekä terveyskeskuksista. Kevään ja kesän aikana liikkuu lisäksi rokotebusseja, joista rokotteen saa ilman erillistä lääkärikäyntiä.