‹ Takaisin

Terveys  |  08.10.2024   |  TARJA VÄSTILÄ   |  ISTOCK

Pitääkö naisten huolestua hiustenlähdöstä?

Hiustenlähtö naisilla aiheuttaa usein ulkonäköpaineita, ja etenkin nuorten naisten on hyvä selvittää vaivan syy. Iän myötä hiusten kasvukierto lyhenee.

Hiusten kasvunopeus on yksilöllistä, mutta yleensä hiukset kasvavat noin sentin kuukaudessa.

Hiusten elinkaarella on erilaisia vaiheita, lapsilla ja nuorilla kasvuvaihe voi kestää jopa seitsemän vuotta. Kasvun jälkeen hius lepää ja lopulta putoaa pois hiustupesta. Tilalle kasvaa uusi hius, joten hiusten määrä ei muutu.

Milloin hiustenlähtö on normaalia, milloin ei?

Hiusten kasvuun ja uusiutumiseen kuuluu, että niitä myös irtoaa. Hiuksia tippuu kymmenittäin päivittäin ja eri puolilta päänahkaa.

Ihmisen ikääntyessä hiukset eivät enää kasva yhtä kauan kuin nuorena – hiusten kasvukierto lyhenee. Hiuksia voi myös lähteä enemmän vaihdevuosien aikana sekä sairastelun että stressin seurauksena. Se on täysin normaalia.

Poikkeavaa on, jos 20–30-vuotiaan naisten hiustenlähtö lisääntyy selvästi. Tällöin syy kannattaa tutkia. Useimmiten kyse on vain tilapäisestä hiustenlähdöstä.

Mitkä seikat vaikuttavat hiusten terveyteen?

Vaikka nuorilla hiukset kasvavat enemmän kuin iäkkäämmillä, kaikenikäisillä terveelliset elintavat, monipuolinen ruokavalio ja riittävä vedenjuonti ovat hiuksille hyväksi. Huono ravitsemus näkyy hiuksissa. Tupakointi nopeuttaa hiustenlähtöä.

Psyyke vaikuttaa fyysiseen terveyteen: stressi tai järkytys voi heijastua hiusten kuntoon ja nopeuttaa hiustenlähtöä sekä vaikuttaa hormonitasapainoon. Stressaantunut syökin huonommin.

Lisäksi liian tiukat letit tai nutturat saattavat vaurioittaa hiuksia pysyvästi.

Mitkä sairaudet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä?

Mikä tahansa akuutisti alkanut sairaus ja siihen liittyvä järkytys voi aiheuttaa hiustenlähtöä, joka ei kuitenkaan johda kaljuuntumiseen.

Yleisin syy tavalliseen naistyyppiseen hiustenlähtöön etenkin nuorilla on poikkeavuus hormonitoiminnassa. Hiuksia voi alkaa lähteä tasaisesti sieltä täältä, etenkin ohimolta ja päälaelta. Gynekologi hoitaa hormonaalisia syitä, kuten munasarjojen monirakkulatautia. Ensin etsitään oireen syy, sitten sitä voidaan hoitaa.

Kyseessä voi olla myös kilpirauhasen vajaatoiminta, jolloin turvaudutaan lääkehoitoon. Hyvä hoitotasapaino vaikuttaa hiuksiinkin. Sama koskee diabetesta, joka voi kiihdyttää hiustenlähtöä.

Autoimmuunisairauksissa hiuspohjaan voi tulla selkeitä kaljuja laikkuja, pälvikaljua. Useimmiten kyseessä on paikallista ja ohimenevää hiustenlähtöä aiheuttava sairaus, mutta joskus jopa kaikki karvat voidaan menettää pysyvästi. Pälvikalju voi liittyä myös kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Joskus, useimmiten vaihdevuosi-iässä, hiukset voivat lähteä otsalta, joka alkaa myös punoittaa ja tulla karheaksi. Kulmakarvat ja ripsetkin saattavat irrota. Kyseessä voi olla karva-tuppien punajäkälä (lichen planopilaris) tai hius-aiheet surkastuttava otsan hiusrajan hiusjuurten tulehdus (frontaalinen fibrotisoiva alopecia). Sairauden etenemistä voidaan jarruttaa lääkehoidolla.

Miten hiustenlähtöä hoidetaan?

Hiustenlähtöön kannattaa kokeilla apteekin itsehoitotuotteita. Jos päänahka kutisee ja hilseilee, ketokonatsolia sisältävä valmiste voi olla hyvä tukihoito pari kertaa viikossa käytettynä. Se vähentää tulehdusreaktiota ja estää mieshormonin eli androgeenin vaikutusta.

Hiusten kasvuvaihetta pidentää ja harvenemista hidastaa minoksidiliuos, jota annostellaan itsehoitovalmisteena hiuspohjaan kaksi kertaa päivässä. Sillä on antiandrogeeninen vaikutus.

Pälvikaljua hoidetaan useimmiten lääkärin määräämällä vahvalla kortisoniliuoksella tai paikallisin pistoksin. Kallis tablettilääkehoito ei ole pälvikaljun hoidossa peruskorvattava.

Miesten hiustenlähtöön määrätään pieninä annoksina eturauhaslääkettä. Naisille tätä lääkettä voidaan kokeilla, mutta ei ennen vaihdevuosia ja sen jälkeenkin vain tarkoin harkiten. Hiustenlähtöalueilla karvatupet reagoivat mieshormoneihin. Testosteroni on merkittävin kaljuuntumista aiheuttava hormoni. Sitä on kaikilla, sukupuolesta riippumatta.

Joskus naisille voidaan määrätä nesteenpoistolääke spironolaktonia, joka estää mieshormonin vaikutusta. Lääke vaatii laboratorioseurannan, eikä se tehoa kaikille.

Milloin on syytä mennä lääkäriin?

Kannattaa käydä lääkärissä, jos hiustenlähtö on selittämättömästä syystä nopeutunut, keskittyy kokonaan jollekin päänahan alueelle tai jatkuu kuukausia. Runsas hiustenlähtö nuorilla on aina syytä tutkia.

Yleislääkäri voi sulkea pois ja hoitaa yleiseen terveyteen liittyvät ja hiustenlähtöä aiheuttavat syyt. Ihotautilääkäri puolestaan on perehtynyt hiuskatoa aiheuttaviin karvatuppien sairauksiin.

Oikealla hoidolla hiustenlähtö saadaan useimmiten pysähtymään tai ainakin merkittävästi hidastumaan.

 

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LL Timo Ruohoalho, Suomen Ihosairaala

Julkaistu Terveydeksi! 3/2024

Lue lisää:

Liikahikoiluun löytyy apua

Estä ja hoida virtsatietulehdus

Tunnista syömishäiriö

Apteekki

APTEEKKIHAKU