Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 17.09.2021 | TARU VANHALA | ISTOCKPHOTO
Kesällä miljoonat tv-katsojat näkivät, kun tanskalainen jalkapalloilija tuupertui EM-turnauksessa kentän pintaan elottomana. Välitön ensiapu pelasti miehen hengen. Tapaus alleviivasi ensiavun tärkeyttä ja sai monet pohtimaan omia ensiaputaitojaan.
Suomessa sattuu vuosittain miljoona tapaturmaa, joista valtaosa kotona ja vapaa-ajalla. Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa läheinen menettää tajuntansa tai lapsi nielaisee makeisen hengitysteihin. Ensiapu on tärkeä kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia. Maallikon antama apu parantaa usein huomattavasti loukkaantuneen tai sairaskohtauksen saaneen mahdollisuuksia selviytyä ja toipua.
Helpoiten alkuun pääsee tutustumalla Punaisen Ristin sivuilta löytyviin ensiapuohjeisiin. Elvytysohjeiden ohella sivu tarjoaa selkeät toimintamallit myös muihin ensiapua vaativiin tilanteisiin, kuten verenvuodon tyrehdyttämiseen ja vierasesineen poistamiseen hengitysteistä. Ohjeiden lukemisen lisäksi taitoja, kuten ihmisen kääntämistä kylkiasentoon, kannattaa myös harjoitella kotona. Myös lasten on hyvä opetella perusensiaputaidot, kuten 112-sovelluksen käyttö ja nyrjähtäneen nilkan sitominen.
Punainen Risti ja useat muut toimijat järjestävät ensiapukursseja ympäri Suomea. Kurssien tavoitteena on lisätä auttamisrohkeutta niin arjen pienemmissä tapaturmissa kuin hätäensiapua vaativissa tilanteissa. Kaikilla Punaisen Ristin kursseilla tutustutaan esimerkiksi defibrillaattorin eli sydäniskurin käyttöön.
Lähiopetuksen ohella niin EA1- ja EA2-kurssin kuin hätäensiapukurssin voi suorittaa myös verkossa tai lähi- ja etäopetuksen yhdistelmänä. Suoritetusta kurssista saa ensiapukortin, joka on voimassa kolme vuotta.
Punaisen Ristin kansallisesti hyväksytyt ensiapukoulutukset ja niiden opetusmateriaali perustuvat kansainvälisiin ensiapuohjeisiin, Käypä Hoito –suositukseen sekä kansallisiin elvytysohjeistuksiin.
112 Suomi on Hätäkeskuslaitoksen sovellus, jonka kautta hätänumeroon soitettaessa sijaintitiedot välittyvät suoraan hätäkeskuspäivystäjälle. Hätäpuhelujen käsittely nopeutuu ja apu tulee pikaisesti paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.
Sovellus välittää puhelimen sijaintitietoon perustuen myös alueellisia vaara- ja viranomaistiedotteita, ja sen avulla voi selvittää lähimmän defibrillaattorin eli sydäniskurin sijainnin.
Julkaistu Terveydeksi! 3/2021