‹ Takaisin

Terveys  |  25.04.2022   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Milloin viimeksi otit jäykkäkouristusrokotteen?

Lapsena saatua rokotesuojaa tulisi vahvistaa säännöllisesti vielä aikuisenakin. Likainen haava voi altistaa vakavalle sairaudelle.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerin elimistössä tuottama hermomyrkky. Bakteeria esiintyy yleisesti maaperässä ja tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista 1-2 kymmenestä menehtyy.

- Suomen kaltaisissa korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason maissa tautitapaukset ovat onneksi harvinaisia. Meillä todetaan yleensä noin 1-2 jäykkäkouristustapausta vuodessa, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Suomen harvat jäykkäkouristustaudit saadaan useimmiten kesäisin, jolloin saadaan eniten likaisia haavoja.

Rokotus ei anna laumasuojaa, jokainen suojaa itseään

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuisten tulisi tehostaa jäykkäkouristussuojaansa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen rokotus tulisi uusia kymmenen vuoden välein.

- Suurin osa suomalaisista harrastaa esimerkiksi ulkoilua, tekee puutarhatöitä, mökkeilee tai matkustaa. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että oma rokotussuoja on aina voimassa, Kontio muistuttaa.

Jäykkäkouristus eroaa monesta muusta rokottein ehkäistävästä taudista, sillä rokotuksilla ei voida tuottaa laumasuojaa. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten riski saada tartunta ei riipu lainkaan siitä, onko muut rokotettu vai ei. Taudilta voi suojautua ainoastaan ottamalla itse rokotteen. Maksuttoman rokotuksen saa omasta terveyskeskuksesta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU