‹ Takaisin

Terveys  |  23.02.2018

Mikä siellä kutisee?

Valtaosa naisista kokee joskus ikäviä intiimialueen oireita, kuten kutinaa ja kirvelyä. Usein kyse ei ole hiivatulehduksesta vaan muista, kiusallisista mutta vaarattomista vaivoista.

Emättimen hiivatulehdus on yleensä helppo tunnistaa: se aiheuttaa voimakasta kutinaa ja kokkareista valkovuotoa.

Hiivatulehduksen aiheuttaa useimmiten Candida albicans -niminen hiivasieni, jota löytyy normaalistikin lähes jokaiselta naiselta. Tulehdus johtuu siitä, että hiiva on jostain syystä yltynyt liikakasvuun.

– Jos kutina alkaa pian antibioottikuurin jälkeen, kyseessä on todennäköisesti hiivatulehdus. Myös ehkäisypillerit, raskaus ja diabetes altistavat hiivalle, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Maija Jakobsson HYKSin naistenklinikalta.

Jos lääkäri on todennut naisella hiivatulehduksen aiemmin ja oireet ovat selvät, tulehdusta voi hoitaa itsehoitolääkkeellä, kuten emätinpuikoilla tai flukonatsolia sisältävällä lääkekapselilla.

Usein hiivalääkkeitä kuitenkin käytetään, vaikka kyseessä on jokin aivan muu ongelma kuin hiiva. Silloin lääkkeeseen käytetyt rahat menevät hukkaan ja oikea hoito viivästyy.

– Joillekin hiivalääkkeet voivat aiheuttaa ärsytystä tai allergiaoireita. Suun kautta otettavilla hiivalääkkeillä voi myös olla haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Näitäkään lääkkeitä ei siis pidä popsia turhaan, Jakobsson muistuttaa.

Selvitä toistuvat oireet lääkärissä

Jos vaiva pitkittyy tai toistuu usein, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle oireiden syyn selvittämiseksi.

Joskus kutinan taustalta löytyy esimerkiksi ihottuma, joka vaatii lääkärin hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi puna- tai valkojäkälä, jotka ovat tulehduksellisia ihosairauksia.

Toisaalta esimerkiksi voimakas stressi voi altistaa hiivatulehdukselle. Silloin voidaan tarvita estolääkehoitoa, jota käytetään lääkärin määräyksestä.

– Hiivatulehduksen kroonistuminen on melko harvinaista. Jos oireita on jatkuvasti, kyse on usein jostain muusta vaivasta kuin hiivasta, Jakobsson toteaa.

Vaihdevuodet ohentavat limakalvoja

Kun naisen oma estrogeenieritys vähenee vaihdevuosina, emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu. Lähes jokaiselle tulee tässä iässä intiimialueen kutina- ja kirvelyoireita.

Ohut limakalvo menee helposti rikki, ja pienet haavaumat voivat tulehtua. Kyse ei kuitenkaan ole hiivatulehduksesta, eikä hiivalääke siis auta oireisiin.

– Vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa ehdottomasti kokeilla paikallista estrogeenivalmistetta, jota saa apteekista itsehoitolääkkeenä. Se vahvistaa limakalvoja ja lisää liman eritystä, jolloin oireet helpottuvat, Jakobsson rohkaisee.

Kun paikallisen estrogeenihoidon aloittaa, sitä kannattaa ensin käyttää päivittäin kahden viikon ajan. Myöhemmin riittää yksi emätinpuikko kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Hapan valkovuoto voi ärsyttää ja kirvellä

Nuorilla naisilla oireiden taustalla on puolestaan usein hapan ja runsas valkovuoto, joka aiheuttaa solujen hajoamista eli sytolyysia. Osalla naisista emättimen hapan erite ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa kirvelyä.

– Jos silloin käyttää hiivalääkettä, se vähentää hetkellisesti valkovuodon happamuutta ja auttaa oireisiin, vaikka kyse ei ole hiivasta. Pian oireet kuitenkin palaavat, Jakobsson kuvailee.

Moni nainen pärjää oireiden kanssa, kun hänelle kerrotaan, että kyseessä on aivan normaali ilmiö, joka ei vaadi erityistä hoitoa.

Valkovuodon kuuluukin olla hapanta, jotta se pitää haitalliset bakteerit poissa emättimestä.

Tarvittaessa näitäkin oireita voi hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella, joka vahvistaa emättimen limakalvoa ja kohottaa hieman valkovuodon pH-arvoa. Yksi emätinpuikko pari kertaa kuukaudessa yleensä riittää.

Maitohappobakteerit ehkäisevät vaivoja

Emättimessä elää normaalisti paljon hyödyllisiä maitohappobakteereja, jotka pitävät valkovuodon sopivan happamana. Joskus bakteeritasapaino kuitenkin häiriintyy ja elimistön muut mikrobit pääsevät aiheuttamaan emättimessä tulehduksen eli bakteerivaginoosin.

Bakteerivaginoosin oireita ovat kutinan ja kirvelyn lisäksi pahanhajuinen, harmahtava tai kellertävä vuoto. Tulehdus hoidetaan lääkärin määräämällä mikrobilääkkeellä.

– Bakteerivaginoosi voi joskus olla toistuva ja sitkeä vaiva. Apteekissa ilman reseptiä myytävät maitohappobakteerivalmisteet voivat auttaa sen estohoidossa, Jakobsson vinkkaa.

Intiimialueen normaalin bakteeritasapainon ylläpitoon on tarjolla sekä suun kautta että suoraan emättimeen annosteltavia maitohappobakteerivalmisteita. Apteekin farmaseutti tai proviisori voi neuvoa tarkemmin niiden käytössä.

Vältä saippuaa ja pikkuhousunsuojia

Intiimialueiden hyvinvoinnista kannattaa huolehtia hyvällä henkilökohtaisella hygienialla. Liian tiheitä pesuja ja voimakkaita pesuaineita kannattaa kuitenkin välttää.

–Saippuan sijaan kannattaa käyttää happamia pesunesteitä tai pelkkää vettä. Pikkuhousunsuojia ei tulisi käyttää jatkuvasti, sillä ne hautovat ihoa ja voivat aiheuttaa kutinaa, Jakobsson kuvailee.

Jos oireita on usein, kuukautissuojana kannattaa kokeilla siteiden sijasta tamponia tai kuukuppia. Jopa liian tiukat ja hengittämättömät vaatteet saattavat aiheuttaa osalle naisista oireita. Intiimialueita voi lisäksi voidella hajusteet­­tomalla öljyllä, joita löytyy apteekin valikoimasta.

Hiiva viihtyy makeassa, joten sokeri­pitoisten ruokien karsiminen ruokavaliosta saattaa auttaa toistuviin hiivatulehduksiin. Myös maitohappobakteereja sisältävän maustamattoman jugurtin syöminen päivittäin voi olla hyödyksi. Sen sijaan hiivalla kohotettuja leivonnaisia ei tarvitse välttää.

Kiusallisia mutta yleensä vaarattomia vaivoja

Jakobsson muistuttaa, että valkovuoto on normaali naisen elämään liittyvä ilmiö.

– Valkovuodon tehtävä on voidella limakalvoa ja torjua tulehduksia. Sekään ei olisi hyväksi, jos valkovuotoa ei erittyisi ollenkaan, hän huomauttaa.

Erilaiset intiimivaivat ovat kiusallisia ja harmillisia, mutta harvoin tarttuvia tai vaarallisia tauteja. Usein vaivat liittyvät elämän stressitilanteisiin, jolloin elimistön bakteeritasapaino menee helposti sekaisin.

– Ajan kanssa tilanne yleensä rauhoittuu, Jakobsson vakuuttaa.

Lisää tietoa

Kysy rohkeasti intiimivaivoista!

Apteekkari Ahri Hirvonen Ilomantsin apteekista tietää, että moni asiakas kokee kiusalliseksi ottaa intiimivaivat puheeksi apteekissa. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei kainosteluun ole mitään syytä.

– Meiltä voi huoletta kysyä neuvoa. Olemme näiden vaivojen hoidon ammattilaisia, meidät on koulutettu siihen ja nämä ovat meille tuttuja ja arkipäiväisiä asioita.

Hirvonen huomauttaa, että omin päin asiakas saattaa helposti tehdä väärän diagnoosin. Vaivan hoitoon hankitaan väärä tuote, joka ei helpota oireita, ja ongelma ehkä vain pahenee.

– Meidänkin on joskus vaikea tunnistaa oireiden perusteella, mistä on kysymys. Vähintään voimme kuitenkin arvioida, soveltuvatko oireet itsehoitoon vai tulisiko asiakkaan hakeutua lääkärin vastaanotolle, Hirvonen huomauttaa.

Jos asiakkaalle suositellaan itsehoitotuotetta, hän saa apteekista neuvot myös valmisteen oikeaan käyttöön. Lisäksi häntä neuvotaan hakeutumaan lääkäriin, jos itsehoito ei tuo helpotusta oireisiin.

Hirvonen kertoo keskustelevansa intiimivaivoista asiakkaiden kanssa lähes päivittäin. Vanhemmat asiakkaat ottavat aiheen puheeksi yleensä reippaammin. Nuoret sen sijaan saattavat kokea, että aiheesta puhuminen on noloa.

– Nämä oireet ovat hyvin yleisiä eikä niitä tarvitse arastella, apteekkari kiteyttää.

Teksti: Virpi Ekholm
Kuvitus: Mirkka Eskonen
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Maija Jakobsson, HYKS

Julkaistu: Terveydeksi 1/2018

Apteekki

APTEEKKIHAKU