Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 16.07.2020 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Touko-kesäkuun aikana Suomessa on todettu kahdeksan listerioositapausta. Jo pienetkin listeriapitoisuudet elintarvikkeissa voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavan sairauden.
THL ja Ruokavirasto selvittävät parhaillaan kaikkiaan neljää listerioosiryvästä. Ryppäissä on sairastunut yhteensä 64 ihmistä vuosien 2016–2020 aikana. Kuluvan vuoden keväällä ja alkukesällä on raportoitu kahdeksan sairastumistapausta eri puolilla Suomea.
Listeria (Listeria monocytogenes) on yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri, joka voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin elintarvikkeiden välityksellä.
Tavallisimmin listerioosiin sairastuvat vanhukset, vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt ja raskaana olevat. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu harvoin vakavasti. Sen sijaan riskiryhmille jo pienetkin listeriapitoisuudet voivat aiheuttaa vakavan sairauden, kuten vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen. Neljäsosa vakavaan tautimuotoon sairastuneista menehtyy.
Riskielintarvikkeita listeroosin suhteen ovat sellaisenaan syötävät elintarvikkeet, joilla on pitkä myyntiaika. Lihahyydyke on tyypillinen listerialähde. Muita riskielintarvikkeita ovat muun muassa graavi- ja kylmäsavukalat, silli, mäti sekä pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot.
Potilashaastattelujen perusteella monet sairastuneista ovat nauttineet riskielintarvikkeita ennen sairastumistaan. Vakavan taudin itämisaika voi kuitenkin olla jopa kolme kuukautta, mikä vaikeuttaa listeriabakteerin tartuntalähteen selvittämistä.
Viimeaikaisten listerioositapausten takia THL ja Ruokavirasto suosittelevat riskiryhmään kuuluvia välttämään riskielintarvikkeiden nauttimista. Myös sairaaloiden ja vanhusten hoivakotien ruokalistoja laativien tulisi huolehtia, ettei riskiryhmiin kuuluville tarjoilla tartunnalle altistavia elintarvikkeita.
Listeriariskiä vähentää myös lihan ja kalan huolellinen kypsentäminen sekä raakojen ja tuoreiden vihannesten ja juuresten peseminen ennen syömistä. Riskiryhmään kuuluville suositellaan lisäksi myös pakastevihannesten kuumentamista ennen käyttöä sekä valmisruokien ja ruoantähteiden kiehuvan kuumaksi kuumentamista ennen syömistä.
Avatut tuotteet kannattaa käyttää aina mahdollisimman pian, eikä viimeisen käyttöpäivän ohittaneita valmisteita kannata syödä. Jääkaapin lämpötila kannattaa säätää mahdollisimman viileäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle +6 °C, mutta esimerkiksi kalalle turvallinen enimmäislämpötila on vain +3°C.
- On tärkeää noudattaa elintarvikkeen pakkausmerkintöjen mukaista säilytyslämpötilaa myös kauppamatkoilla ja reissussa. Suosittelen, että riskiryhmiin kuuluvat tutustuvat Ruokaviraston ”Tiesitkö tämän listeriasta” -esitteeseen, josta löytyy tietoa listerioosista ja tartuntojen välttämisestä ”, kertoo THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.