‹ Takaisin

Terveys  |  08.09.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Kohdukaulansyöpien määrä kasvussa

Lähes puolet kohdunkaulansyövistä todetaan seulontaan osallistumattomilta. Osallistumisaktiivisuus on kasvanut viime vuosina, mutta edelleen joka kolmas 30–39-vuotias jättää seulonnan väliin.

Suomen Syöpärekisterin kesällä julkaiseman raportin mukaan kohdunkaulan syöpien määrä nousi merkittävästi vuonna 2021 aiempiin vuosiin verrattuna.

– Suomessa on todettu vuosittain noin 175–180 kohdunkaulan syöpää, mutta vuonna 2021 tapausmäärä pompahti 212:een. Erityisesti tapausten määrä kasvoi 30–39-vuotiailla naisilla, joilla taudin ilmaantuvuus oli samalla tasolla viimeksi 1950-luvulla, kertoo kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen Suomen Syöpärekisteristä.

Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä. Suomessa ilmaantuvuus on kaikkiaan alhaisella tasolla: 1960-luvulla alkanut kansallinen kohdunkaulan syövän seulontaohjelma on tehokkaasti vähentänyt tapauksia.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta. Esiasteet voidaan havaita seulonnassa kohdunkaulalta otettavan solunäytteen avulla ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään.

Lähes puolet syövistä todetaan seulontaan osallistumattomilta

Kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan saavat kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Hyvinvointialuekohtaisesti seulontakutsu voidaan lähettää myös 25-vuotiaille.

Osallistumisaktiivisuus kohdunkaulan syövän seulontaan on kasvanut hieman viime vuosina. Vuonna 2021 72 prosenttia kutsutuista osallistui seulontaan. Petrattavaa aktiivisuudessa on etenkin nuoremmilla ikäluokilla: joka kolmas 30–39-vuotias nainen jättää osallistumatta seulontaan.

– Nuorten naisten kannattaa ehdottomasti osallistua seulontaan. Lähes puolet syövistä todetaan seulontaan osallistumattomilta. Seulontaohjelmat ovat laadukkaasti toteutettu ja perustuvat vankkaan tieteelliseen näyttöön hyödyistä. Osallistuminen on maksutonta ja voi parhaimmillaan pelastaa syöpäkuolemalta, Partanen muistuttaa.

Vuonna 2021 kohdunkaulansyövän seulontaohjelmissa löytyi 1 416 vakavaa esiastetta.

Kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä on pitkittynyt ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama infektio. Virusta löytyy yli 90 prosentissa kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä. Muita kohdunkaulan syövän riskitekijöitä ovat tupakointi, seksitaudit, yhdyntöjen varhainen aloittamisikä ja elimistön heikentynyt puolustuskyky.

HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulansyöpää

HPV-rokote lisättiin rokotusohjelmaan tytöille vuonna 2013 ja pojille syksyllä 2020. Rokotteen saavat kaikki 10–12-vuotiaat eli 5.–6.-luokan oppilaat. Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena. Yli 30-vuotiaille rokotteesta ei ole juurikaan hyötyä, siihen mennessä valtaosa papilloomavirustartunnoista on jo saatu.

HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syöpää. Lisäksi se ehkäisee muita papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten peniksen, peräaukon, pään ja kaulan alueen syöpiä.

Ennen kuin HPV-rokote otettiin käyttöön, noin kahdeksan kymmenestä ihmisestä sai vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossain elämänsä vaiheessa.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Lue lisää:

Noin kolmannes miehistä kantaa HPV-virusta

HPV-​rokote ehkäisee syöpiä

Apteekki

APTEEKKIHAKU