‹ Takaisin

Terveys  |  19.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Kakkostyypin diabetes löytyy usein sattumalta

Jopa 100 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta tai sen esiastetta. Moni kärsii elämänlaatua heikentävistä oireista pitkään ilman diagnoosia ja oikeaa hoitoa.

Tyypin 2 diabetes on Suomessa yleinen tauti, mutta moni sairastaa sitä pitkään tietämättään. Taloustutkimuksen tuoreessa tutkimuksessa seitsemän kymmenestä kakkostyypin diabetesta sairastavasta kertoi, että oma sairaus on tunnistettu sattumalta esimerkiksi muun lääkärikäynnin yhteydessä.

Kroonisen aineenvaihduntasairauden oireita ei useinkaan tunnisteta eikä niiden pohjalta osata hakeutua hoitoon. Pahimmillaan sairaus löydetään esimerkiksi vasta esimerkiksi sydäninfarktin yhteydessä.

Tyypin 2 diabetes kehittyy asteittain vuosien kuluessa ja on monesti pitkään oireeton. Yleisin kakkostyypin diabeteksen oire on väsymys. Olo on uupunut levosta huolimatta ja voimia ei riitä esimerkiksi harrastamiseen.

- Kun verensokeri on jatkuvasti pitkään koholla, se lisää väsymystä ja heikentää unenlaatua. Hoitotasapainolla on suora yhteys myös jaksamiseen, mielialaan ja muistiin, kertoo diabeteslääkäri Tero Saukkonen.

Muita kakkostyypin diabeteksen oireita voivat olla jalkasäryt ja lihaskouristelut.

Tehokas hoito hidastaa sairauden etenemistä

Tyypin 2 diabeteksen riskitekijät tunnistetaan vaihtelevasti. Valtaosa sairastuneista tiedostaa ylipainon ja vähäisen liikunnan lisäävän diabetesriskiä ja myös perinnöllinen alttius sairaudelle tunnetaan. Sen sijaan tupakointia ja uniapneaa ei osata yhdistää kakkostyypin diabetekseen yhtä hyvin.

Jos epäilee sairastavansa tyypin 2 diabetesta, hoitoon kannattaa hakeutua välittömästi.

- Vaikka oireet eivät olisi alussa merkittävät, alusta asti tehokas hoito voi hidastaa sairauden etenemistä ja tehdä sen kanssa elämisestä helpompaa, Saukkonen kannustaa.

Diabetesliiton sivuilta löytyvä testin avulla on helppo arvioida omaa diabetesriskiä.

Diagnoosin jälkeen hyvän hoitotasapainon löytäminen on tärkeää. Olo virkistyy ja mieliala kohenee nopeasti, kun sairautta hoidetaan oikein. Kakkostyypin diabeteksen hoidon keskeiset kohteet ovat samoja kuin sairauden riskitekijät: painon hallinta, liikunta, ravitsemus ja uni.

Lääkehoito tukee elämäntapamuutoksia. Huolestuttavan moni, yli neljäsosa sairastuneista, kuitenkin jättää määrätyt lääkkeet syömättä tai ei ota niitä ohjeiden mukaisesti.

- Lääkkeet saattavat jäädä ottamatta, jos omahoito koetaan epämotivoivana tai oireet eivät ole niin selkeät, että potilas tuntisi olevansa sairas. Lääkkeistä ja niiden sivuvaikutuksista on liikkeellä myös paljon vanhentunutta tietoa, joka ei päde enää kaikkiin nykyisiin valmisteisiin, Saukkonen muistuttaa.

Diabeteksen hoitaminen on tärkeää, sillä se aiheuttaa pitkällä aikavälillä monenlaisia liitännäissairauksia. Diabetes altistaa sydän-verisuonitaudeille ja se on yleisin syy muun muassa munuaissairauksiin, aikuisten sokeutumiseen ja ala-raaja-amputaatiohin.

Taloustutkimuksen ja Novo Nordiskin järjestämässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tyypin 2 diabeetikoiden ja heidän läheistensä elämää. Kyselytutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 11.–24.2.2020.

Apteekki

APTEEKKIHAKU