Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 03.08.2023 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma, eivätkä rajoitu vahvoihin juomiin. Myös limuviinojen ja pienempien määrien säännöllinen nauttiminen lisää riskiä riippuvuuteen ja maksavaurioon.
Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino ja alkoholi. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista ja rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.
Raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa, mutta lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa. Jos juomista ei silloinkaan saa loppumaan, 10–20 prosentilla alkoholin käyttö johtaa maksan tulehdusreaktioon, joka voi pahimmillaan johtaa maksakirroosiin.
Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma, eivätkä rajoitu vahvoihin juomiin. Myös miedot niin sanotut limuviinat ovat maksallinen haitallisia muistuttaa Munuais- ja maksaliitto tiedotteessaan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tissuttelu jatkuu syksylläkin iltojen pimetessä. Pienenkin alkoholimäärän nauttiminen lisää riskiä riippuvuuteen ja maksavaurioon, kun juominen on jatkuvaa.
Alkoholinkulutuksen kohtalaisen käytön riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi annos tarkoittaa esim. 12 cl viinilasia tai 33 cl limuviinapulloa.
Alkoholijuomat tuovat päivään huomaamatta lisäkaloreita. Ylipaino on rasvamaksan merkittävin aiheuttaja, mutta myös alkoholi rasvoittaa maksaa. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi. Vuosien kuluessa tulehtuneeseen maksaan voi muodostua sidekudosta, mikä voi aiheuttaa maksakirroosin.
- Alkoholijuomien kalorimäärä ei johdu pelkästään niiden sokeripitoisuudesta vaan itse alkoholista. Toisaalta alkoholi usein lisää halua napostella, jolloin ylimääräisiä kaloreita kertyy vielä enemmän, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.
Jos loman loputtua tuntuu siltä, että alkoholinkäyttöä ei saa itse vähennettyä, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi työterveyden tai terveyskeskuksen hoitajan kanssa ja saada oikea-aikaista apua ajoissa.
Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia. Edennyttä maksafibroosia sairastaa Suomessa arviolta 300 000–500 000 ja maksakirroosia 30 000–50 000 henkilöä.