Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 06.08.2021 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Kunnat tiedottavat, milloin ikäryhmän rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. 12–15-vuotiaille tarjotaan mRNA-rokotteita, joilla on ehdollinen myyntilupa myös tämän ikäisten rokottamiseen.
Valtioneuvosto on muuttanut koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että maanantaista 9.8 lähtien kaikki 12-15-vuotiaat voivat saada koronarokotuksen. Tähän asti koronarokotetta on tarjottu vain niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.
Kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten nuorten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.
- Kunnat tiedottavat, milloin kaikkien 12–15-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti maanantaina, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken, kertoo asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner THL:stä.
12–15-vuotiaille voidaan tarjota Biontech-Pfizerin Comirnaty- tai Modernan Spikevax- mRNA-rokotetta. Molemmilla on ehdollinen myyntilupa tämän ikäisten rokottamiseen. Myyntilupaa edeltävissä tutkimuksissa molempien rokotteiden haittavaikutukset olivat nuorilla samankaltaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Yleisimmät havaitut haitat olivat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan kipu ja punoitus, päänsärky ja kuume.
Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Näin toimitaan myös muiden rokotteiden kohdalla.
Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Näissä tilanteissa suostumuksen pyytää rokotuksia järjestävä kunta.
Rokotuksilla voidaan ehkäistä uusia rajoituksia
Ottamalla rokotuksen nuori voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka terveet nuoret harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös nuorilla mahdollisia.
- Rokotuksilla voimme ehkäistä sitä, että tarvitsemme uusia koronarajoituksia. Nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi olisi tärkeää vähentää erityisesti juuri nuorten koulunkäyntiin, harrastustoimintaan ja muihin kohtaamisiin kohdistuvien rajoitusten tarvetta, Scherleitner korostaa.
THL järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden lasten koronarokotuksista torstaina 12.8. kello 17.30–18.30. Lisätietoja ja linkki tilaisuuteen löytyy THL:n sivulta.