‹ Takaisin

Itsehoito  |  20.02.2020   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCKPHOTO

Ummetus kuriin

Ummetuksesta kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioonsa. Moni saa helpotusta tukalaan oloon jo pelkästään syömällä kuitupitoisempaa ruokaa ja juomalla enemmän vettä.

Tunnista ummetus

» Ummetuksella tarkoitetaan arkeen vaikuttavia ulostuksen vaikeuksia – useimmiten ulostamista harvoin. Ummetuksesta voidaan puhua, jos ulostuskertoja on viikossa alle kolme. Ummetusta on myös tunne siitä, että suoli ei tyhjene kunnolla. Se voi tarkoittaa myös kovia ulosteita, jolloin ulostaminen voi vaikeutua.
Jos ummetukseen liittyy muita oireita, kuten outoja vatsakipuja tai jatkuvaa väsymystä, on syytä mennä lääkäriin. Hoitoon kannattaa hakeutua myös, jos vuosia normaalisti toimineen suolen toiminta muuttuu muutamassa viikossa ummetukseksi, ulosteessa on verta tai ummetukseen liittyy lämmön nousua tai laihtumista.

Huomio kuidun saantiin

» Jos kärsii ummetuksesta, ensimmäisenä kannattaa tarkistaa oma ruokavalio. Yleisin ummetuksen syy on liian vähäinen kuidun saanti, joka hidastaa ruoan kulkua suolessa.
Viljatuotteita, vihanneksia ja kasviksia on tärkeä syödä runsaasti päivittäin, sillä ne sisältävät paljon kuituja. Monelle apua tuo aamupuuro. Pellavansiemenet, viikunat, kiivit, pavut ja luumut voivat myös auttaa. Myös säännöllinen ateriarytmi voi tuoda helpotusta ummetukseen. Esimerkiksi aamupalaa ei kannata jättää väliin.
Entisajan konstia risiiniöljyn nauttimista ei sen sijaan suositella ummetuksen hoitoon.

Lääke voi ummettaa

» Tietyt lääkkeet voivat kovettaa vatsaa. Tyypillisesti ummetusta aiheuttavat voimakkaat kipulääkkeet. Lääkärin kanssa on järkevää keskustella aiheesta jo ennen kipulääkityksen aloittamista ja sopia esimerkiksi ummetusta lievittävän kuituvalmisteen käytöstä.
Myös osa virtsankarkailuun tai neurologisiin sairauksiin käytettävistä lääkkeistä aiheuttaa ummetusta. Tämä on mainittu lääkkeiden haittavaikutuksissa.
Sairauksista kilpirauhasen vajaatoiminta, neurologiset sairaudet sekä paksusuolen- ja peräsuolen syöpä voivat aiheuttaa ummetusta. Myös pitkäaikainen vuodelepo hidastaa usein ruoan kulkua suolessa.

Kotikonsteilla helpotusta

» Riittävä vedenjuonti ehkäisee ummetusta. Hyvä nestemäärä vuorokaudessa on noin kaksi litraa. Osan tästä määrästä saa ruoan mukana: esimerkiksi salaatti ja kurkku sisältävät paljon nestettä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ruoan ja ruokajuomien lisäksi olisi hyvä juoda ainakin litra vettä päivässä. Määrää kannattaa lisätä kuumalla ilmalla ja urheillessa.
Liikunta nopeuttaa ulosteen läpikulkua kehossa ja vähentää siten ummetusta. Myös rauhallinen ja rentouttava liikunta, kuten venyttely tai jooga, voi edistää ylimääräisen ilman poistumista elimistöstä.

Ulosta oikeaoppisesti

» Ummetukseen taipuvaisen on tärkeää muistaa mennä vessaan heti, kun hätä tulee – myös kesken urheilun tai työpäivän. Panttaaminen voi altistaa ummetukselle tai pahentaa sitä.
Jos suoli ei ulostaessa tyhjene kunnolla, kannattaa kiinnittää huomiota ulostusasentoon. Pöntöllä on hyvä istua tarpeeksi takana, ja jalkojen alle voi kokeilla pientä jakkaraa, jolloin asento on fysiologisesti parempi ja ulostaminen helpompaa.
Etenkin naisten on tärkeä pitää huolta lantionpohjan lihaksistaan: kun ne ovat kunnossa, ulostaminen on usein helpompaa. Säännöllinen lantionpohjan lihasten jumppaaminen auttaa.

Apua apteekista

» Lieviin oireisiin voi kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia ummetuslääkkeitä. Vaivan pitkittyessä on parasta käydä lääkärissä ja selvittää ummetuksen syy. Samalla lääkäri voi antaa ohjeet kuituvalmisteen käytölle. Apteekissa myydään kuitulisiä, joista osasta saa reseptillä Kela-korvauksen.
Ummetuslääkkeitä on kolmenlaisia: osmoottisia eli veden määrää lisääviä, suolta stimuloivia ja suolen sisältöä lisääviä. Lääkkeitä voidaan ottaa rakeina, jauheena, nestemäisinä, tabletteina ja peräruiskeina. Ääritapauksissa suoli voidaan joutua tyhjentämään sairaalassa esimerkiksi peräruiskeen avulla.

Teksti Tiina Laaninen, kuva iStockphoto

Asiantuntijana gastroenterologi, LT Pia Oksanen, Tampereen yliopistollinen sairaala

Julkaistu Terveydeksi! 1/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU