‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  24.04.2024   |  PAULA RISTIMÄKI   |  ISTOCK

Työmatkapyöräily vähentää stressiä ja kohottaa kuntoa

Ihminen on luotu liikkumaan säännöllisesti. Työmatkapyöräily taklaa tämän vaatimuksen kuin huomaamatta. Satulassa keho saa säännöllisesti liikettä, jota se tarvitsee.

Pyöräily kehittää erityisesti alaraajojen isoja lihaksia eli pakaralihaksia, pohkeita ja etureisiä. Se on myös armollista nivelille: toisin kuin kävelyssä ja juoksussa, kehon koko paino ei pyöräillessä ole nivelien päällä. Pyöräily on nivelystävällinen laji.

Muut pyöräilyn terveyshyödyt ovat pitkälti samoja kuin monessa muussa liikuntamuodossa. Kunto kohenee, sydän- ja verisuonitautien riski pienenee sekä painonhallinta helpottuu. 

Työmatkapyöräilyn on todettu myös vähentävän stressiä ja auttavan palautumista. Masennusriski pienenee ja unikin paranee reippaan liikunnan myötä. Moni löytää pyöräreittinsä avulla myös uusia asioita ympäristöstä ja luonnosta, esimerkiksi upeat auringonnousut ovat tarttuneet monen työmatkapyöräilijän kännykkäkameraan. 

Aloita vähitellen

Kun aloittaa työmatkapyöräilyn, se kannattaa tehdä itseään kuunnellen. Heti ei tarvitse olla valmis hyppäämään pyörän selkään joka ikisenä työpäivänä vuoden ympäri. Itsensä kanssa voi esimerkiksi sopia, että lähden töihin pyörällä silloin, kun ei sada tai ajan pyörällä vain sulan maan aikaan. 

Pyörän lisäksi työmatkapyöräilijällä on hyvä olla kunnon kypärä ja kylmällä säällä hanskat. Vettä ja tuulta kestävät vaatteet tuovat ajomukavuutta kylminä ja sateisina päivinä. Näillä perusvarusteilla pärjääkin sitten pitkään.

Sähköllä vai ilman?

Viime aikoina yleistynyt sähköpyöräily vastaa teholtaan reipasta kävelyä. Se on yksi hyvä tapa aloitella työmatkapyöräily, varsinkin jos työmatka on pitkä tai oma jaksaminen arveluttaa. Sähköpyörällä liikkuminen on joka tapauksessa aktiivisempaa kuin autolla ajaminen, ja sähköpyöränkin satulassa voi nauttia ympäristöstä ja polkemisen ilosta.

Kannattaa myös miettiä eri liikkumismuotojen yhdistämistä: pidemmälle työmatkalle lähtiessä voi polkaista esimerkiksi rautatie- tai linja-autoasemalle, jättää pyörän parkkiin ja jatkaa muilla kulkuneuvoilla.

Kolme syytä aloittaa työmatkapyöräily

  1. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi paranevat. Pyörän satulassa päivittäinen liikunnan tarve täyttyy lähes varkain. Yleiskunto kohenee ja painonhallinta helpottuu. Monien kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riski pienenee. Myös masentumisen riski pienenee ja unen laatu paranee.
  2. Rahaa säästyy. Työmatkapyöräilijä ei tarvitse matkaansa bensaa eikä edes julkisen liikenteen lippua. Aikaakin voi säästyä: pyöräilyä pidetään alle viiden kilometrin matkoilla nopeimpana tapana liikkua kaupungeissa.
  3. Ympäristö kiittää. Pyöräilyn ja kävelyn hiilidioksidipäästöt ovat monin verroin autoilua tai joukkoliikennettä pienemmät. Meluhaitatkin ovat lähes nollassa. 

 

Juttuun on haastateltu ohjelmakoordinaattori Tanja Onatsua, Fiksusti kouluun ja Liikkuva aikuinen -ohjelmista.

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Vesijumppa - tehokasta ja helppoa

Lenkkeilyn alkeet

 

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU