‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  27.12.2023   |  DIANA TÖRNROOS   |  ISTOCK

Terveyttä talviuinnista

Kylmäaltistus tutkitusti laskee verenpainetta, lisää vastustuskykyä ja lieventää kipuja. Talviuinti sopii lähes kaikille, kunhan muistaa aloittaa varovasti.

”Mielenvirkeyteni on parantunut ja stressi on vähentynyt”, ilmoitti peräti 66 prosenttia Suomen Ladun vuonna 2020 toteuttamaan talviuintikyselyyn vastanneista. Huomattavan moni kertoi flunssien vähentyneen ja unen laadun parantuneen.

Tutkitustikin kylmäaltistus laskee verenpainetta, lisää vastustuskykyä ja lieventää kipuja. Reumapotilaille lääkärit ovat suositelleet hoitomuotoa jo kauan.

Talviuinti tarkoittaa uimista alle kymmenasteisessa vedessä. Avantouinti taas vaatii jääpeitteen, joka ei ole itsestäänselvyys varsinkaan Etelä-Suomessa.

Tyypillinen talviuimari on 50–59-vuotias nainen. Myös nuoremmat ihmiset ja miehet harrastavat lajia yhä enemmän. Talviuinti sopii lähes kaikille kiinnostuneille, valvotusti aikuisen seurassa jopa lapsille. Jos on sydän- tai verenpaineoireita, on kuitenkin syytä olla ensin yhteydessä lääkäriin.

Aluksi lyhyitä kastautumisia

Harrastus kannattaa aloittaa pienin askelin ja kokeneempien vinkkejä kuunnellen joko suoraan talvella tai syksyllä viileisiin vesiin asteittain totuttautuen. Totutteluvaiheessa voi vaikka vain kastautua kaiteista kiinni pitäen. Rauhallisuus kannattaa säilyttää joka vaiheessa.

Alkuun kannattaa olla vedessä vain lyhyitä aikoja, 10–15 sekuntia kerrallaan ja pidentää aikaa pikkuhiljaa. Kylmässä vedessä vietetään tyypillisesti enintään 40 sekuntia. 2–3 minuuttia on suositeltu maksimi hypotermiariskin välttämiseksi.

Talviuinnin terveyshyödyt saa uimalla noin 3–4 kertaa viikossa koko talvikauden ajan, yli 3 kuukautta.

Suomen Ladun talviuinnin verkkokurssilla saa hyvää perustietoa lajin aloittamiseen. 

Talviuimarin varusteet

Pipo, neopreenitossut ja -hanskat ovat talviuimarille hyviä varusteita. Pipo estää kehon lämpöä haihtumasta pään kautta. Tossut turvaavat liukastumiselta, ja käsineet estävät märkiä käsiä takertumasta kaiteisiin. Molemmat myös lämmittävät hieman. Talviuintivarusteita saa nykyisin kätevästi lähes kaikista marketeista.

  1. Ilman saunaa: lämmittele keho lyhyellä jumpalla. Saunasta: anna kehon hiukan jäähtyä.
  2. Laskeudu rauhallisesti selkä edellä ja kaiteista pidellen. Keskity hengittämiseen. Älä säikähdä kylmästä johtuvia tuntemuksia.
  3. Uinnin jälkeen pukeudu lämpimästi ja anna kehosi lämmetä vähitellen. Juo riittävästi sekä ennen että jälkeen uinnin.

Muista: Älä ui yksin vaan aina kaverin kanssa!

Lähde: Susanne Blomqvist, ulkoilun erityisasiantuntija, Suomen Latu

Julkaistu Terveydeksi! 4/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU