‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  20.12.2024   |  MARIA ÖFVERSTRÖM   |  ISTOCK

Pehmeän pähkinäinen palsternakka

Jos palsternakka on tuttu vain keittojuureksena, kannattaa tutustua tähän porkkanan sukuiseen juurekseen tänä talvena tarkemmin.

Palsternakka on hyvin monipuolinen raaka-aine, jolla voi helposti lisätä juureksia ruokavalioon. Keitot ja padat ottavat sen mielellään vastaan antamaan makeutta. Myös yksistään palsternakka toimii makupalettinsa ansiosta sosekeiton aineksena. Palsternakkaa voi käyttää myös kasvispihvien ainesosana tai yhdistämällä sitä perunamuusiin.

Lähtökohtana voisi pitää ajatusta, että mihin sopii porkkana, käy myös palsternakka. Sitä voi siis käyttää myös raakana raasteena. Parhaimmillaan juureksen maku tulee kuitenkin esille uunissa paahdettuna. 

Palsternakan makea ja pähkinäinen maku perustuu sen aromaattisiin öljyihin, ja sen vuoksi sitä ei kannata kuoria vaan sen voi käyttää hyvin pestynä kuorineen, jolloin maku ja vitamiinit säilyvät parhaiten. Ravintoarvoltaan palsternakka on erinomainen juures. Se sisältää runsaasti muun muassa kaliumia, magnesiumia, fosforia, C-vitamiinia ja ravintokuitua.

Juureshyllyssä palsternakka myydään yleensä yksittäispakattuna muovikääreessä. Muovi ehkäisee juureksen kuivumista.

Helppo paahdettu palsternakka

  • Pese ja pilko palsternakka ja muut haluamasi juurekset reilun kokoisiksi paloiksi. 
  • Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Pirskota pinnalle öljyä.
  • Paahda 185-asteisessa uunissa, kunnes juurekset ovat kypsiä (n. 20–30 min). Voit käännellä niitä muutaman kerran paiston aikana. 

 

Julkaistu Terveydeksi! 4/2024

Apteekki

APTEEKKIHAKU