‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  11.10.2022   |  KUVA ARI HEINONEN / OTAVAMEDIA

Mummon mustikkakukko

Mustikkakukko eli rättanä on mummolan herkku. Se valmistuu tunnissa tuoreista tai pakastetuista mustikoista.

6 annosta, 60 min

Pohja

150 g voita tai margariinia

1 ½ dl sokeria

1 muna

3 dl ruisjauhoja

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 l mustikoita

1 ½ dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

      • Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita pohjan jauhot keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
      • Ota noin 2/3 taikinasta ja kauli se levyksi. Vuoraa taikinalla yksi suuri tai neljä pientä vuokaa.
      • Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Pane mustikat taikinan päälle vuokiin.
      • Kauli loput taikinasta levyksi. Tee siitä kannet kukoille. Ummista reunat hyvin ja pistele kansi. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
      • Tarjoa mustikkakukko vaniljakastikkeen kanssa.

Suomalainen supermarja

Mustikka on kotimaan metsien tarjoama terveyspommi, joka sisältää runsaasti terveyttä ylläpitäviä polyfenoleja, C- ja E-vitamiinia, kuitua ja kivennäisaineita. Tieteelliset tutkimukset antavat viitteitä mustikan vaikutuksista verisuonten ja silmien terveyteen, sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan ja muistiin. Marjoja kannattaa syödä pari desilitraa päivittäin ja muistaa, että niissäkin monipuolisuus on valttia.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU