Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ravitsemus ja liikunta | 15.06.2022 | JOHANNA LÄTTI | ISTOCKPHOTO
Suomessa toimii 230 Liikkujan Apteekkia. Ne innostavat asiakkaitaan lisäämään arkiliikuntaa esimerkiksi yhteisillä kävelylenkeillä ja käytännön liikuntavinkeillä.
Kun porvoolaiset innostuvat ravaamaan kuntoportaita ylös ja alas tai laskevat liikuntaan käyttämiään minuutteja, innostajana saattaa olla paikallinen Näsin apteekki. Liikuntaan erikoistunut apteekki järjestää kerran kuussa kävelylenkin ja kannustaa somehaasteilla asiakkaitaan liikkumaan. Sometiimi tekee Instagramiin liikunta- ja terveysaiheisia vinkkivideoita ja toisinaan joku työntekijöistä saattaa punnertaa tai nostella kahvakuulaa. Myös oma esimerkki tartuttaa liikuntainnostusta.
Näsin apteekki on yksi 230:sta Suomessa toimivasta Liikkujan Apteekista. Konsepti lanseerattiin 12 vuotta sitten Suomen Apteekkari-liiton, Hengitysliiton, Kunnossa kaiken ikää -ohjelman (nykyisin Liikkuva aikuinen -ohjelma) ja Liikunnan aluejärjestöjen yhteistyönä. Liikkuva aikuinen -ohjelman kehittämispäällikkö Sari Kivimäki sanoo, että apteekit haluttiin mukaan pitkäaikaissairauksien ehkäisyyn ja terveyttä edistävän liikunnan innostajiksi.
– Apteekkien henkilökunta tapaa ihmisiä, jotka sairastavat esimerkiksi tyypin 2 diabetesta, astmaa tai valtimosairauksia, joiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa liikunnallisella elämäntavalla on tutkitusti tärkeä rooli.
Näsin apteekista tuli Liikkujan Apteekki kolme vuotta sitten. Apteekkari Kirsi Paulamäki halusi osoittaa, että apteekki voi tehdä muutakin kuin myydä lääkkeitä. Farmaseutti Saila Asikainen kävi Liikkujan Apteekki -koulutuksen, ja hänellä on nyt päävastuu toiminnasta. Neuvoja ei tuputeta, mutta jos asiakas on puhelias ja avoin, Asikainen saattaa kysäistä hänen liikuntatottumuksistaan.
– Jos esimerkiksi verenpaine on korkea, voin kertoa, että puolen tunnin päivittäinen kävely voi alentaa paineita. Jos asiakkaalla on nivelrikko, saatan mainita, että kotona tehtävä tuolijumppa voisi tehdä hyvää.
Näsin apteekissa on keskitytty erityisesti tyypin 2 diabetesta sairastaviin. Asiakas saa reseptitiskiltä lääkkeen lisäksi myös vinkin, että liikunta, erityisesti kestävyyspainotteinen, laskee verensokeria.
Jos taas asiakkaalla on hengityssairaus, kuten astma tai keuhkoahtauma, hänelle voidaan suositella hengästyttävää liikuntaa. Se vähentää limaisuutta, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista.
– Myönnämme myös liikkumislähetteitä, joilla pääsee kunnan liikuntaneuvojan vastaanotolle.
Liikuntaa ei tyrkytetä, vaan asiakkaille korostetaan, että pienilläkin teoilla on merkitystä.
– Jos ei ole koskaan liikkunut, voi aloittaa siitä, että kävelee hiukan enemmän ja ajaa autolla vähemmän. Arkiliikunnallakin saa terveysvaikutuksia.
Liikkujan Apteekeista löytyy yleensä myös erillinen liikkujan hylly. Näsin apteekissa liike on lääke -hyllyssä ovat muun muassa kipugeelit, kylmä- ja lämpögeelit sekä jumppanauhat ja -kepit että kinesioteipit.
– Jos asiakas valittaa niska-hartiasärkyjä, voimme vinkata, että kuminauhajumppa voisi auttaa ennaltaehkäisevästi.
Yksi tärkeimmistä palveluista on kehonkoostumusmittaus. Palvelun tyypillinen käyttäjä on painonpudottaja. Mittauksen yhteydessä henkilökunta antaa ruokavalio- ja liikuntavinkkejä. Asikainen on huomannut, että moni iäkkäämpi asiakas kärsii lihaskadosta. Heidän kanssaan jutellaan proteiinipitoisen ruokavalion ja lihaskuntoharjoittelun merkityksestä.
Näsin apteekissa alkoi alkuvuonna myös Koppi elämästä -muutosprojekti, johon osallistuu viisi asiakasta. Kaikilla ryhmäläisillä on jokin perussairaus. Alkuun heille tehtiin kehonkoostumusmittaukset ja verikokeita ja sen jälkeen asetettiin omaan tilanteeseen sopiva tavoite, kuten painonpudotus tai parempi uni ja jaksaminen vuoden päästä.
– Viimeksi kävimme ryhmäläisten ja Sydänliiton ravitsemusterapeutin kanssa kauppakierroksella. Opiskelimme, miten tehdään hyvää oloa tukevia ruokaostoksia.
Näsin apteekin työllä on ollut vaikutusta. Viime syksynä apteekki haastoi asiakkaitaan liikkumaan puoli tuntia päivässä.
– Yllätyimme iloisesti, kun luimme liikuntapäiväkirjoja. Osallistuneet olivat liikkuneet keskimäärin 1 972 minuuttia kuukaudessa.
Asiakkaiden suhtautuminen on muutoinkin ollut positiivista.
– Harva on sanonut, että mitäs utelet. Yhdenkin verenpaineasiakkaan kanssa sovimme, että hän kaivaa nurkkaan pölyttyneen soutulaitteensa esiin ja soutaa kerran viikossa. Seuraavalla kerralla hän kertoi, ettei lupaus ole aivan pitänyt, mutta aikoi yrittää uudelleen, Asikainen kertoo.
Liikuntainnostus on tarttunut myös omaan henkilökuntaan. Suurin osa on ollut tyytyväisiä, että työyhteisössä tsempataan liikkumaan. Yksi on löytänyt sauvakävelyn, toinen kuntosaliharjoittelun. Kivimäen mukaan Liikkujan Apteekeissa on nyt useita farmaseutteja, jotka ovat innostuneet opiskelemaan liikuntaneuvojiksi.
Liikkujanapteekit.fi-sivuilla voit hakea sinua lähimmän Liikkujan Apteekin.
Julkaistu Terveydeksi! 2/2022