Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ravitsemus ja liikunta | 30.10.2024 | MARIA ÖFVERSTRÖM | ISTOCK
Kurpitsa on monipuolinen raaka-aine: sitä voi keittää, paistaa, grillata tai paahtaa. Kokeile herkullista paahdettua kurpitsaa.
Syksyn tulon huomaa kaupan hevi-osastolla: erimuotoiset ja kauniinväriset kurpitsat houkuttelevat testaamaan. Kurpitsat sopivat sekä makeaan että suolaiseen ruoanlaittoon ja säilöntään.
Perinteisen oranssin ”halloween”-kurpitsan lisäksi on monia muita lajikkeita. Halloween-kurpitsan sisus kannattaa hyödyntää säilömällä tai tekemällä siitä hilloa. Myskikurpitsa on pisaranmuotoinen ja sopii loistavasti makeisiin leivonnaisiin tai uunissa paahdettuna. Spagettikurpitsan sisus muuttuu kypsentäessä spagettimaiseksi, joten sitä voi käyttää vaikka pastan korvikkeena. Hokkaidokurpitsa on muodoltaan pyöreä. Malto on oranssia, makeaa ja täyteläistä ja sopii myös hyvin uunissa paahdettavaksi. Myös koristekurpitsoita löytyy kaupan vihannesosastolta, mutta ne eivät ole syömäkelpoisia.
Kurpitsoja voidaan valmistaa keittämällä, paistamalla, grillaamalla, paahtamalla, raasteena tai säilömällä. Niiden käsittely on helppoa. Kurpitsat halkaistaan ja poistetaan siemenet ja niiden ympärillä oleva rihmasto. Malto joko koverretaan lusikalla tai jäätelökauhalla tai kurpitsa paloitellaan ja poistetaan kuori myöhemmin joko kypsänä tai ennen kypsennystä. Kurpitsat ovat vähäenergisiä, joten ne sopivat hyvin kevennettyyn ruokavalioon.
Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Kurpitsa on lähtöisin Pohjois-Amerikasta.
Vinkki: Paahda pestyt ja kuivatut kurpitsansiemenet uunissa ja käytä salaateissa tai ripottele keiton päälle.
Julkaistu Terveydeksi! 3/2024