Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ravitsemus ja liikunta | 20.11.2020 | JAANA KALLIOKOSKI | PEKKA HOLMSTRÖM / OTAVAMEDIA
Lämmin, mausteinen keitto maistuu raskaiden jouluherkkujen jälkeen
Chili-bataattisosekeitto pestolla
4 annosta, 45−60 min.
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 bataatti
3 porkkanaa
1 rkl öljyä
1 l kasvislientä
1–2 dl (kasvi)kermaa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Pesto
1/2 dl pinjansiemeniä
1/2 ruukku basilikaa
1/2 ruukku persiljaa
2 valkosipulinkynttä
3/4 dl raastettua parmesaania
1–1 1/2 dl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1. Tee pesto. Paahda pinjansiemenet kullanruskeiksi kuivalla pannulla. Laita tehosekoittimeen pinjansiemenet, basilikanlehdet sekä persilja ja jauha hetki. Lisää paloitellut valkosipulinkynnet sekä parmesaani ja valuta oliiviöljyä seokseen ohuena nauhana koneen käydessä. Kun aineet ovat sekoittuneet tasaiseksi kastikkeeksi, mausta pesto suolalla. Anna maustua kylmässä noin 30 minuuttia.
2. Valmista keitto. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili, kaavi siemenet pois ja hienonna malto. Kuori bataatti ja porkkanat. Paloittele. Kuullota öljytyssä kattilassa sipuleita ja chiliä ensin pari minuuttia. Lisää bataatit ja porkkanat ja kuullota vielä minuutti. Kaada kasvisliemi päälle ja keitä kypsäksi kannen alla noin 30 minuuttia.
3. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää kerma, kuumenna uudelleen. Mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla. Tarjoa peston kanssa.
4. Voit lisätä annosten päälle huuhdeltuja kikherneitä, pitkiä vihreitä papuja, tuoreita pinaatinlehtiä tai paahdettua pekonia.
Bataatti on perunan tavoin kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta englanninkielisestä nimestään (sweet potato) huolimatta se ei ole perunalle sukua. Bataatti sisältää perunaa enemmän tärkkelystä, ja siksi se on loistava raaka-aine sosekeitoille. Kauniin värinsä bataatti saa sisältämästään beetakaroteenista, joka on A-vitamiinin esiaste. Lisäksi bataatissa on runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia.