‹ Takaisin

Mielessä  |  26.03.2025   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCK

Oletko koukussa?

Riippuvuus voi pahimmillaan tuhota terveyden ja ihmissuhteet. Oli kyseessä sitten alkoholismi tai arkea haittaava someriippuvuus, apua kannattaa hakea.

Vietätkö somessa aikaa enemmän kuin oikeastaan haluaisit? Tuleeko joka ilta tissuteltua viiniä, vaikka tiedät, ettei se ole hyväksi? Etkö kerta kaikkiaan pysty vastustamaan taas yhtä pussillista karkkia, koska elimistösi vaatii sokeria? Tai katsotko somevideoita yksi toisensa jälkeen, etkä pysty lopettamaan? 

Yhteistä riippuvuutta aiheuttaville tekijöille on se, että ne tuottavat tavalla tai toisella mielihyvää ja lisäävät dopamiinin tuotantoa aivoissa. Kun toimintaa jatkaa säännöllisesti, aivot vaativat pian lisää dopamiinia eli isompaa annosta mielihyvää tuottavaa ainetta tai toimintaa. Ajan myötä hyvää oloa ei enää tule, vaan käyttöä jatketaan, jotta saisi pahan olon pois. Ihminen jää jahtaamaan mielihyvän tunnetta, jota ei enää välttämättä koskaan tule.

Riippuvuuksia on eritasoisia, mutta kaikki ansaitsevat tulla hoidetuiksi.

– Voi tuntua tyhmältä puhua sokeririippuvuudesta, kun jollain toisella on heroiiniaddiktio. Mutta sokeririippuvuuskin voi tuottaa elämään massiivisia ongelmia, sanoo riippuvuuksien hoitoon erikoistunut psykoterapeutti Kristiina Niskanen

On kyse addiktiosta, jos kolme seuraavista kriteereistä täyttyy

  • Sinulla on pakonomainen tarve jatkaa aineen käyttöä tai tiettyä toimintaa, vaikka olisit päättänyt lopettaa ja luvannut muille tehdä niin. Sinusta tuntuu, että riippuvuutta aiheuttavaa ainetta tai toimintaa on saatava heti.
  • Et pysty kontrolloimaan käyttöä. Sinulle käy esimerkiksi toistuvasti niin, että olet ennen juhlia päättänyt juoda vain lasillisen, mutta vedätkin pään täyteen.
  • Sietokykysi on kasvanut. Sama määrä esimerkiksi pelaamista, alkoholia tai shoppailua ei enää tuo samaa mielihyvää kuin ennen. 
  • Saat sekä fyysisiä että psyykkisiä vieroitusoireita, jos lopetat käytön.
  • Luovut muista mielihyvää tuottavista asioista voidaksesi jatkaa käyttöä. Et esimerkiksi enää ole tekemisissä ystävien kanssa tai lopetat harrastuksesi. 
  • Olet tietoinen riippuvuuden haitoista terveydelle, mutta jatkat silti. 

 

Kuka tulee riippuvaiseksi?

Perimä voi altistaa riippuvuuksille. Esimerkiksi suomalaisten geeniperimässä on alttius alkoholismiin. 

– Silloinkin tarvitaan aine, joka laukaisee riippuvuuden syntymisen, Niskanen sanoo. 

Jos taustalla on traumaattinen lapsuus tai nuoruus, maaperä on otollinen riippuvuuksille. Addiktio voi tarjota väylän tukahduttaa ikäviä ajatuksia tai tunteita tai keinon muuttaa ikävä tunne miellyttäväksi aineen tai toiminnan avulla. 

Fyysinen, toiminnallinen vai sosiaalinen riippuvuus?

Tietyt aineet, kuten alkoholi, huumeet tai tupakka, sisältävät kemiallisia ainesosia, jotka itsessään aiheuttavat riippuvuutta. Toiminnallisessa riippuvuudessa taas tietty toiminta, kuten rahapelaaminen, sosiaalisen median selailu, seksi tai shoppailu, tuottaa välitöntä mielihyvää, mikä voi johtaa riippuvuuteen. 

Joskus sosiaaliset tilanteet tuntuvat melkein kuin ajavan riippuvuuksiin. Kuka tahtoo olla ainoana kuivin suin juhlissa, joissa kaikki muut juovat? Pystytkö lopettamaan polttamisen, jos työpaikalla saa pitää taukoja vain mennäkseen tupakalle? Yhteinen tilanne voi saada paheen jopa tuntumaan hyväksytyltä. Tässähän vain pidetään hauskaa!

Riippuvuudelle on silti tyypillistä, että jossain vaiheessa käyttöä alkaa salailla. 

–Ei ole enää kyse mukavasta hetkestä muiden kanssa vaan jäljelle jää juominen ja minä, shoppailu ja minä, syöminen ja minä, Niskanen sanoo. 

Tilalle terveempiä tapoja

Hyvää oloa voi saada myös terveellä tavalla. Dopamiinia ja muita mielihyvähormoneja erittyy muun muassa liikunnassa, kaverille jutellessa, rakkaita halaillessa tai lemmikin kanssa puuhaillessa. Lenkille tai harrastukseen lähteminen voi olla aluksi vaikeaa ja vaatia enemmän vaivannäköä kuin puhelimen selailu tai nettishoppailu, mutta palkintona saatu hyvä olo on kestävämmällä pohjalla. 

On silti hyvä huomata, että terveellisestäkin asiasta voi tulla riippuvaiseksi. 

– Liikuntariippuvuuskin on yksi riippuvuus, jos salille on mentävä polvi rikki särkylääkkeen voimalla, Niskanen huomauttaa. 

Miten riippuvuuksista voi toipua?

Vaikeista riippuvuuksista toipumiseen tarvitaan usein ammattilaisen apua. Hyvä alku on jo se, että myöntää oman riippuvuutensa ja hankkii aiheesta tietoa. 

Tyypillistä on, ettei riippuvainen itse näe toiminnassaan ongelmaa. Ajatellaan, että kunhan hoitaa työt, saa olla raskaat huvit.

– Asiakkaistani 90 prosenttia on työelämässä ja pärjääviä monella tapaa. Pärjääminen ja hyvä toimintakyky voi toimia kulissina riippuvuudelle. 

Toipuminen on prosessi, jossa tullaan tietoiseksi riippuvuuteen johtaneista syistä ja käsitellään sen seurauksia – esimerkiksi rikkoutuneita ihmissuhteita tai kerääntyneitä velkoja. 

Jos epäilee läheisellään riippuvuutta, kannattaa se Niskasen mukaan ottaa puheeksi –silläkin uhalla, että toinen suuttuu. Addikti muistaa kyllä keskustelun, ja se voi olla ratkaisevalla hetkellä tärkeä. 

– Läheisen kannattaa silti muistaa, ettei hän ole aiheuttanut toisen riippuvuutta eikä voi sitä parantaa. Voidaan yhdessä etsiä apua, mutta läheistä ei kannata itse alkaa terapoida, Niskanen sanoo.

Vinkkejä somen kohtuukäyttöön

Päätä etukäteen, milloin käytät sosiaalista mediaa. 

Tee säännöt, esimerkiksi kapulat pois ruokapöydästä ja sosiaalisista tilanteista.

Jos telkkaria katsellessa käsi hiipii helposti puhelimelle, korvaa puhelin toisella tekemisellä, vaikka neulomisella. 

Jätä puhelin toiseen huoneeseen kuin missä oleskelet. 

Tarkkaile, mihin tarpeeseen tai tunnetilaan avaat somen. 

Tiedosta, käytätkö sinä puhelinta vai puhelin sinua. Onko puhelimesta tullut kuin lemmikki tai lapsi, jonka tarpeita pitää täyttää?

Periaatteessa hyväkin sisältö voi itselle olla haitallista. Somesta löytyvät kauniit mietelauseet tai terveysvinkit eivät tuo elämään hyvää, jos käyttöä ohjaa riippuvuus. Silloin voi olla viisaampaa lopettaa käyttö kokonaan.

Asiantuntijana psykoterapeutti Kristiina Niskanen, Terveystalo

Julkaistu Terveydeksi! 1/2025

Apteekki

APTEEKKIHAKU