‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  24.03.2020

Raikas hernerisotto

4 annosta, 40 min, G, M, V

Ainekset

2 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
340 g Arborio-riisiä
1,5 l kasvislientä
50 g vegaanista margariinia
200 g pakasteherneitä
200 g sokeriherneenpalkoja
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
herneenversoja
pinjansiemeniä

Minttu-öljy-seos
ruukku mintunlehtiä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl merisuolahiutaleita

1. Valmista kasvisliemi.

2. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.

3. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää viini sipulien­ sekaan ja kiehauta. Lisää seokseen riisi ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt riisiin. Lisää kasvisliemi seokseen vähitellen ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes riisi on lähes kypsää.

4. Kiehauta sokeriherneenpalot pikaisesti kattilassa, suolalla maustetussa vedessä. Säästä keitin­liemi.

5. Murskaa morttelissa merisuolahiutaleet, tuoreet mintun lehdet ja ruokalusikallinen oliiviöljyä.

6. Nosta riisiseos liedeltä ja lisää seokseen margariini, pakasteherneet, kiehautetut sokeriherneenpalot, minttu-öljy-seos ja mausteet. Lisää tarvittaessa herneiden kiehautusvettä.

7. Annostele valmis ruoka lautasille. Koristele annokset herneenversoilla ja pinjansiemenillä.

Annos

588 kcal
hiilihydraatteja 76 g
rasvaa 23 g
proteiinia 12 g
kuitua 4 g

Ravinnerikas palkokasvi

Makea sokeriherne sisältää runsaasti proteiinia ja hiilihydraatteja sekä B- ja C-vitamii­neja. Sokeriherneen voi syödä palkoineen, ja se sopii hyvin erilaisiin kasvis-, kala- ja liharuokiin. Parhaimmillaan sokeri­herne on heti poimittuna. Herneitä säilytetään muovipussissa 2–5 asteen lämpötilassa mahdollisimman lyhyen aikaa. Herneet kannattaa pitää erillään etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista.

Julkaistu Terveydeksi! 1/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU