Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lemmikit | 16.09.2019
Plakki eli hampaiden pinnan bakteeri-kasvusto on kissan ja koiran suun pahin vihollinen. Se aiheuttaa ientulehdusta, joka voi hoitamattomana johtaa hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukseen.
Jos koiran tai kissan henki haisee pahalta, lemmikin purukalusto kannattaa tutkia. Hampaiden pinnalla on todennäköisesti tahmea kerros kellertävää plakkia ja rusehtavaa hammaskiveä. Myös ikenet punoittavat ja voivat vuotaa verta. Tällöin lemmikki on syytä viedä eläinlääkärille. Kyseessä on todennäköisesti ientulehdus, joka on hoidettavissa.
Ientulehduksen aiheuttaa ientaskuihin työntynyt bakteerimassa, ja kun se poistetaan, tulehdus paranee. Vastaanotolla eläinlääkäri nukuttaa lemmikin ja puhdistaa jokaisen hampaan ja ientaskun plakista ja hammaskivestä. Tarvittaessa purukalusto röntgenkuvataan. Lemmikki saa oman hammaskortin, johon eläinlääkäri kirjaa havainnot.
Eläinlääkärin tekemän puhdistuksen jälkeen plakkia vastaan on taisteltava kotihoidoin: lemmikin hampaat harjaan säännöllisesti, mielellään joka päivä. Myös päivittäinen puruluiden järsiminen puhdistaa hampaita.
– Uutta plakkia alkaa kertyä välittömästi lemmikin hampaisiin. Jos niitä ei harjaa säännöllisesti, ikenet tulehtuvat pian uudelleen, kertoo eläinlääkäri Anna Sinda. Hän on perehtynyt lemmikkien hammassairauksiin.
Jos ientulehdus saa rauhassa muhia kissan tai koiran suussa, se voi johtaa parodontiittiin. Tätä kiinnityskudoksen tulehdusta voi epäillä, jos lemmikillä on heiluvia hampaita tai runsaasti hammaskiveä. Lemmikki ei välttämättä oireile. Se todennäköisesti syö normaalisti mutta voi olla tavallista vaisumpi ja nukkua enemmän. On selvää, että lemmikki kärsii hammassärystä.
Parodontiitissa plakin sisältämät bakteerit ovat työntyneet ientaskuihin ja tulehdus on levinnyt hampaita ympäröiviin kudoksiin. Seurauksina voivat olla hampaiden irtoaminen, hammasjuuripaise, jopa leukaluun murtuma.
Iäkkäillä kissoilla esiintyvä hammassairaus on kivulias hampaankaulan syöpymä. Syytä tähän ei tiedetä. Sekä parodontiitti että hampaankaulan syöpymä todetaan nukutuksessa ja yleensä myös röntgenkuvista.
Sindan tyypillinen hammaspotilas on iäkäs pikkukoira, joka tuodaan vastaanotolle pahanhajuisen hengityksen ja hammaskiven vuoksi. Toisinaan potilaalla voi olla ihan muunlaisia oireita, mutta katsaus suuhun kertoo, että oireiden syy löytyykin usein sieltä. Esimerkiksi koiran yläleuassa oleva hammasjuuripaise voi näkyä posken ihotulehduksena silmän alla.
Parodontiitti voi aiheuttaa bakteerien pääsyn verenkiertoon ja aiheuttaa tulehdusta esimerkiksi sydämessä tai munuaisissa. Etenkin iäkkäät lemmikit, joilla on muitakin sairauksia ja sen vuoksi kehno vastustuskyky, ovat alttiita tulehduksen leviämiselle.
– Siksi nimenomaan vanhojen lemmikkien hampaiden hyvä kunto on todella tärkeää. On harhaluulo, ettei vanhaa koiraa voi nukuttaa hampaiden puhdistusta varten.
Parodontiitti on palautumaton. Pitkälle edenneessä taudissa tulehdusta ylläpitävät hampaat poistetaan. Joskus hoidon tueksi määrätään antibioottikuuri. Hoitoa jatketaan kotona säännöllisellä harjauksella. Myös kissan hampaankaulansyöpymässä joudutaan poistamaan hampaita.
– On palkitsevaa kuulla, miten lemmikki virkistyy, kun kipeät hampaat on poistettu.
Jotta näin pitkälle ei tarvitsisi mennä, lemmikki kannattaa jo pienenä totuttaa hampaiden puhdistukseen. Harjauksen tulee olla samanlainen rutiini kuin turkin hoito ja kynsien leikkaus. Esimerkiksi apteekeissa on lemmikille tarkoitettuja hammastuotteita: makuhammastahnoja, purupaloja ja hammasharjoja. Myös pikkulasten pehmeä hammasharja käy. Ihmisten hammastahnaa lemmikille ei saa antaa.
Lemmikki totutetaan hoitoon vähitellen. Sen voi aloittaa levittämällä sormella makutahnaa kulmahampaisiin ja vähitellen ikeniin. Harjaa ei heti tarvita, vaan sideharsonpalanen sormen ympärillä riittää. Tärkeintä on saada hampaiden ulkopinnat puhtaiksi, sillä plakkia kertyy eniten niihin. Lemmikin tottuessa käsittelyyn harjaa voi siirtää puru- ja sisäpinnoille.
Jos harjaus ei millään onnistu, kannattaa kokeilla puruluita, kemiallisia plakin poistajia tai plakin ehkäisyyn tarkoitettua kuivamuonaa.
Oikeita luita Sinda ei suosittele. Ne voivat aiheuttaa hampaiden murtumia ja vatsavaivoja.
– Plakin ja hammaskiven kertyminen sekä parodontiitin kehittyminen on yksilöllistä. Kääpiö- ja lyhytkuonoiset rodut ovat isoja koiria alttiimpia hammassairauksille.
Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana eläinlääkäri Anna Sinda, eläinklinikka Animag
Julkaistu Terveydeksi! 4/2013