Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lemmikit | 08.12.2017
Lemmikin puhtaudesta huolehtiminen ei ole vain ulkonäköjuttu, sillä hoitotoimenpiteet estävät samalla tulehduksia ja sairauksia. Anna parhaalle ystävällesi hemmotteluhetki ja hoida turkki, tassut, korvat, silmät ja hampaat kuntoon.
Lemmikin hampaiden kunto vaikuttaa sen koko terveyteen. Koiran ja kissan tyypillisin hammasvaiva on ientulehdus, joka syntyy hampaan pinnalle kertyneestä bakteerimassasta eli plakista. Kovettuessaan plakki aiheuttaa hammaskiveä.
– Hammaskivi voi aiheuttaa kiinnityskudoksen tulehduksen. Hoitamattomana sillä on vakavat seuraukset lemmikin terveydelle, farmaseutti ja eläintenhoitaja Vilma Jylkkä muistuttaa.
Hammaskiven estämiseksi harjaa sekä kissan että koiran hampaat päivittäin. Siihen tarkoitukseen on lemmikille tarkoitettuja harjoja ja tahnoja. Anna lemmikillesi lisäksi päivittäin kovaa pureskeltavaa.
Kurkista päivittäin lemmikin korviin.
Esimerkiksi kissan terveydentila näkyy yleensä korvalehdissä. Jos se kärsii allergioista, ärsytyksistä tai kuumuudesta, sen korvanlehdet punoittavat.
Korvakäytäviin kertyy vaikkua. Pitkään muhinut vaikku voi aiheuttaa hiivatulehduksen. Vaikku on helppo puhdistaa siihen tarkoitetulla puhdistusaineella. Ruiskauta ainetta korvakäytävään ja hiero korvaa kevyesti ulkopuolelta. Tämän jälkeen koira tai kissa ravistelee päätään, ja samalla lika irtoaa aineen mukana. Puhdista korva vielä vanulapulla.
Kuivaa koiran korvat uimisen jälkeen, jotteivät ne pääse tulehtumaan.
Puhdas ja kiiltävä turkki kertoo terveestä lemmikistä. Lyhyt turkki on melko huoleton huollettava, mutta pitkä karva on harjattava päivittäin, muuten turkki huovuttuu ja iho voi tulehtua.
Pese lemmikki, kun se on likainen. Vältä turhaa pesua, koska se vähentää ihoa suojaavaa rasvakerrosta. Kissa tarvitsee pesua harvoin, sillä se pesee itseään nuolemalla.
Shampoopesu hoitaa samalla lemmikin ihoa. Jos iho hilseilee, kutisee tai on tulehtunut, pese lemmikki oireita hillitsevällä erikoisshampoolla, jota saa apteekista. Shampoon levittäminen on samalla lempeää hierontaa. Huuhtele shampoo huolellisesti niin, että huuhteluvesi on täysin kirkasta.
Pesun jälkeen turkkiin voi levittää hoitoaineen, joko huuhdeltavan tai turkkiin jätettävän. Suihkutettava hoitoaine auttaa selvittämään takkuja.
– Turkki on vielä kuivattava huolellisesti ja pitkä karva kammattava. Kevyt lika puhdistuu myös kuivashampoolla. Samalla se raikastaa turkin. Levitä vaahtomainen aine turkille, anna kuivahtaa ja harjaa pois.
Tarkista lemmikkisi varpaanvälien ja anturoiden kunto päivittäin. Pese ja kuivaa tassut tarvittaessa lenkin jälkeen.
Totuta lemmikki pennusta pitäen käsittelyyn, Vilma Jylkkä opastaa.
Leikkaa koiran kynnet muutaman viikon välein. Myös kissa tarvitsee välillä kynsien leikkuuta, vaikka yleensä se hoitaa kyntensä itse. Kynttä kannattaa leikata vain vähän kerrallaan. Näin leikkuri ei osu kynnen ytimeen, jossa on hermoja ja verisuonia.
– Jos kuitenkin lipsahtaa ja kynsi alkaa vuotaa verta, siihen voi laittaa verenvuodon tyrehdyttävää pulveria.
Lemmikin anturat saattavat halkeilla, aivan kuten ihmisen kantapäät. Esimerkiksi asfaltti on kaupunkikoiran tassuille kova alusta. Anturoihin voi sipaista tassuvahaa, joka suojaa ja pehmentää ihoa.
Kesällä pitkäkarvaisen lemmikin tassukarvoja kannattaa trimmata, jottei tassu pääse hautumaan.
Lemmikin silmät ovat terveet, kun ne ovat kirkkaat ja eivätkä vuoda. Pieni harmahtava rähmä silmäkulmassa on normaalia. Joillakin roduilla, erityisesti lyhytkuonoisilla kissoilla ja koirilla, kyynelkanava ei toimi kunnolla ja silmät vuotavat herkästi.
Puhdista silmiä silloin tällöin apteekista saatavalla silmähuuhteella. Kostuta silmähuuhdetta pumpuliin ja pyyhi sisänurkasta ulkonurkkaan.
Lemmikkikin voi kärsiä kuivasilmäisyydestä. Se voi johtua ikääntymisestä tai sairaudesta. Apteekista voi ostaa silmien kostutustippoja tai tippoja, jotka edesauttavat kyynelrauhasen elpymistä.
– Ennen tippojen käyttöä kannattaa kuitenkin tarkistuttaa lemmikin silmät eläinlääkärillä, Vilma Jylkkä vinkkaa.
Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana farmaseutti ja eläintenhoitaja Vilma Jylkkä Jämsän apteekista
Julkaistu Terveydeksi! 3/2014