Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 20.07.2020 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Myös pujon kukinta on alkanut osassa maata. Lämmin, kuiva ilma ja tuuli nostaa siitepölypitoisuuksia ja lisää allergiaoireilua.
Heinien siitepölymäärä on runsaimmillaan heinäkuussa. Pujo aloittaa kukintansa hieman heiniä myöhemmin, mutta sen uudelleen kukkivat sivuversot saattavat kiusata allergisia jopa ensimmäisiin yöpakkasiin asti.
Tällä hetkellä heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin Lappia lukuun ottamatta koko maassa. Pujo kukkii jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Lapissa. Kukinnan odotetaan alkavan myös muualla maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta lähipäivien aikana.
Viime päivien helteet ovat lisänneet allergisten piinaa. Siitepölypitoisuudet ovat kaikkein korkeimpia lämpiminä, kuivina ja hieman tuulisina päivinä. Sade laskee ilman siitepölymääriä tehokkaasti.
Noin viidesosa suomalaisista kärsii jonkin asteisesta siitepölyallergiasta. Eri heinäkasvien välillä esiintyy ristiallergiaa; jos saa oireita jonkun tietyn heinäkasvin siitepölystä, todennäköisesti oireilee myös muista heinälajeista. Pujolle allergiset saattavat vastaavasti saada oireita samansukuisista maustekasveista, basilikasta ja oreganosta.
Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat vesinuha, aivastelu, tukkoisuus, yskänärsytys sekä silmäoireet, kuten punotus, kirvely ja kyynelvuoto.
Siitepölyallergian oireisiin saa helpotusta apteekista ilman reseptiä ostettavilla antihistamiineilla ja paikallisesti annosteltavilla nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Voimakkaista, normaalia elämää häiritsevistä oireista kärsivien kannattaa harkita siedätyshoidon aloittamista ennen seuraavaa allergiakautta.
Oireilua voi vähentää myös välttämällä ikkunatuuletusta pahimpaan siitepölyaikaan ja asentamalla tuuletusikkunoihin suodinkankaat. Sisäilman siitepölyä vähentää myös tehokas viikkosiivous, pölyjen pyyhkiminen säännöllisesti nihkeällä tai mikroliinalla ja vuodevaatteiden puhdistaminen. Pujot kannattaa poistaa pihapiiristä ennen kukintaa.
Siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston Norkko siitepölytiedotuksen avulla. Sivustolle päivitetään kaksi kertaa viikossa koko maan siitepölytilanne ja lähipäivien ennuste.